Уведення прикорму: консультуємо матір

Дитині віком шість місяців для нормального розвитку необхідні калорії та мікронутрієнти, яких у грудному молоці немає. Тому потрібно вчасно та правильно ввести прикорм. Ознайомте матір дитини з правилами введення прикорму.

Перед введенням прикорму впевніться, що дитина до цього готова, за такими ознаками:

  • тримає голову;
  • сидить майже без підтримки (у стільчику для годування);
  • відкриває рот, коли підносять ложку з їжею;
  • відвертається від ложки, коли не голодна;
  • закриває рот з ложкою в роті, тримає їжу в роті, потім ковтає, а не виштовхує і не випльовує.

Вибір продуктів для прикорму

Перші продукти прикорму, які можна запропонувати шестимісячній дитині, — каші із круп без глютену (наприклад, гречка, рис, кукурудза) та овочеве або фруктове пюре. Давайте ці продукти один-два рази на день та поступово збільшуйте об’єм порції.

Аби правильно вводити прикорм, потрібно знати, які продукти і коли можна давати дитині. У цьому вам допоможуть правила введення у раціон:

  • м’яса й альтернативних продуктів (див. Додаток 2);

Не забувайте, що дитина має отримувати продукти із підвищеним вмістом заліза: каші, м’ясо, рибу, яєчний жовток, добре проварені бобові (квасоля, горох).

Дитині до восьми місяців давайте прикорм тричі на день, дитині віком 9-11 місяців — чотири рази на день. Однорічній дитині давайте різноманітний прикорм з кожної групи продуктів та навчіть її пити з чашки.

Уведення прикорму: консультуємо матірЧитайте: "Медична реформа для медсестер: умови роботи, навики та оплата праці"

Продовжуйте грудне вигодовування якомога довше

Грудне молоко — найважливіший продукт харчування для дитини. Навіть після повного введення прикорму годуйте дитину грудним молоком після їди. Якщо дитина зголодніла, дайте їй грудне молоко (молочну суміш у разі штучного вигодовування) за бажанням дитини, а не за графіком.

Годуйте дитину за столом разом з іншими членами сім’ї. Якщо ви хочете, щоб дитина їла більше, заохочуйте її. Поступово змінюйте консистенцію та збільшуйте різноманітність продуктів прикорму. Дотримуйте рекомендованої частоти введення прикорму.

Приблизно з дев’яти місяців дитина може брати предмети великим і вказівним пальцями. Пропонуйте їй самій тримати маленькі шматочки їжі, годувати себе ложкою. Продукти прикорму (м’які відварені овочі та фрукти, спілі м’які фрукти, добре відварене ніжне м’ясо та рибу) давайте у вигляді маленьких шматочків, які легко ковтати.

Введіть у раціон дитини продукти зі злаків, які можна давати шматочками (прісні сухарі, хліб, печиво). Якщо дитина отримує уже всі згадані продукти прикорму, можете запропонувати їй цільне коров’яче молоко 3,25%-вої жирності, але не раніше 9-12 місяців. Не давайте дитині віком до двох років молоко та молочні продукти з 1-2%-вим вмістом жиру або знежирені.

Перед кожним прийомом їжі мийте руки собі та дитині.

Уведення прикорму: консультуємо матірЧитайте: "Медичні огляди медичних працівників: законодавство, періодичність, документація"

Постійно оцінюйте якість харчування

Медична сестра має проводити не менше шести медичних профілактичних оглядів дитини до трьох років (Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років, затверджений наказом МОЗ від 20.03.2008 № 149). Під час кожного обов’язкового медичного огляду потрібно оцінити харчування дитини. Для цього запитайте матір:

  • чи є в неї труднощі або проблеми під час годування дитини;
  • чи вона досі годує грудьми;
  • скільки разів на добу прикладає дитину до грудей;
  • чи почала вона вводити прикорм;
  • які продукти прикорму отримує дитина (зверніть особливу увагу на продукти, збагачені залізом);
  • як часто дає прикорм;
  • який об’єм прикорму;
  • яка консистенція продуктів прикорму: рідка, сметаноподібна, густа;
  • як годує дитину: з ложечки чи з пляшечки із соскою;
  • чи заохочує дитину до їжі;
  • чи не примушує дитину їсти.

Уведення прикорму: консультуємо матірЧитайте: "Алгоритм проведения аттестации рабочих мест медработников по условиям труда в ЛПУ"

Після оцінки вигодовування та харчування дитини проконсультуйте матір:

  • Порекомендуйте продовжити годувати грудьми на вимогу дитини. Страви прикорму не мають повністю замінювати грудне вигодовування;
  • Порадьте поступово, залежно від апетиту дитини, збільшити кількість прикорму. Поясніть важливість прикорму, збагаченого залізом. Чітко поясніть частоту годування відповідно до віку дитини. Порекомендуйте матері уникати однотипного харчування дитини;
  • Поясніть, чому важливо спілкуватися з дитиною під час годування. Необхідно годувати дитину разом з іншими членами сім’ї, давати їй можливість годувати себе самостійно. Нехай мати не зважає на безлад — це невід’ємна частина навчання прийому їжі;
  • Поясніть матері, чому шкідливо годувати дитину примусово;
  • Порадьте їй дотримувати правил безпеки під час годування (схема).

Уведення прикорму: консультуємо матірЧитайте: "Бухгалтерский учет в больнице: новые правила"

Правила безпеки під час годування дитини

Навчіть матір спілкуватися з дитиною під час годування: говорити тихо та лагідно. Мати не має порівнювати свою дитину з іншими, оскільки здорові діти не подібні одне до одного: вони можуть з’їдати різну кількість прикорму, відмовлятися від продуктів, які подобаються іншим дітям тощо.

Мати має знати, що достовірна ознака нормального розвитку дитини — стабільні показники збільшення маси тіла.

Сформуйте у дитини звичку правильно харчуватися

Для дитини віком від року до трьох важливо сформувати звичку до здорового харчування, яка в майбутньому сприятиме її розвитку та допоможе зберегти здоров’я. Сформувати навички здорового харчування буде легше, якщо уся сім’я харчуватиметься за такими принципами. Однорічним дітям можна почати давати їжу, яку їдять дорослі з сімейного столу.

Ліпше годувати дитину не менше п’яти разів на день — три основні та два додаткові прийоми їжі.

Аби прищепити дитині звичку правильно харчуватися, мати:

  • продовжує годувати грудьми, але не забуває урізноманітнювати раціон харчування, додавати свіжі овочі та фрукти;
  • дає дитині нежирні сорти м’яса та риби, печінку, яйця. Страви мають бути м’якими, кашоподібної гомогенної консистенції у вигляді пюре, суфле, тюфтельок, парових котлет;
  • дає дрібно порізані фрукти та овочі. Коли у дітей з’являються корінні зуби, можна давати продукти такої ж консистенції, як і дорослим.

До двох років у раціоні харчування дитини молоко та молочні продукти мають бути звичайної жирності (3,2% або 3,5%), а для дітей старше двох років ліпше давати молоко та молочні продукти зі зниженим вмістом жиру. Додайте в раціон кисломолочні продукти.

Для профілактики йододефіцитних станів під час приготування їжі потрібно додавати йодовану сіль. Їжу піддавати ретельній кулінарній обробці і давати дитині через 30 хв після приготування.

Проконсультуйте матір щодо можливості продовжити годувати грудьми дитини на другому році життя. Порекомендуйте щодня додавати в раціон харчування свіжі овочі, фрукти (переважно місцеві), нежирні сорти м’яса, птиці (без шкірки), риби, печінку.

Якщо в раціоні дитини замало м’ясних продуктів, необхідно додавати більшу кількість бобових (квасоля). Дитина має їсти хліб, крупи, макаронні вироби, картоплю, молоко та кисломолочні продукти, яйця, олію та вершкове масло. Порекомендуйте матері під час приготування їжі не зловживати сіллю, цукром, приправами та спеціями.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді