Медична реформа для медсестер: умови роботи, навики та оплата праці

Про те, як медреформа вплине на роботу лікарів, сказано чимало. Що ж змінить ця медреформа для медсестер МОЗ пояснив не так багато. Читайте в статті пояснення експертів щодо діяльності середнього медперсоналу, його освіти, оплати праці та повсякденних завдань в нових умовах.

Переважне число працівників охорони здоров’я представлені медичними сестрами. Саме вони перебувають з пацієнтом максимальну кількість часу, завдяки чому здатні краще зануритись у проблеми пацієнта, вивчити його хворобу, вчасно помітити найменші зміни в стані пацієнта та сприяти процесу одужання.

Проте роль медсестер в сучасному медичному середовищі залишається другорядною. Медична реформа ставить за мету змінити цю ситуацію. МОЗ та медична спільнота працює над новою моделлю фахівця з напрямку медсестринства.

Роль медичних сестер в новій системі охорони здоров’я

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун неодноразово зазначала, що в інституті медсестринства прихований великий потенціал для позитивних змін в медицині.

Новації в медицині

мають мультивекторне спрямування. Розширення повноважень медичної сестри в Україні до рівня її закордонних колег дозволить покращити рівень медичних послуг.

Зміни, запроваджені медичною реформою, будуть направлені також на те, щоб мотивувати більшу кількість людей вчитися цій спеціальності. Разом з тим медичні заклади зможуть відмовитись від традиційної тарифної сітки в оплаті праці медичних фахівців, зокрема і медсестер.

Новації не оминуть і галузь освіти медичних сестер. Освітні програми будуть адаптовані відповідно сучасного рівня розвитку медичної науки. Медсестра, котра володіє сучасними практиками, здатна впоратись з ширшим спектром повноважень. Це в свою чергу збереже робочий час лікаря та дасть йому змогу допомогти більшій кількості пацієнтів.

Медреформа для медсестер: умови роботи, навики та оплата праціЧитайте: "Орієнтовна циклограма діяльності головної медичної сестри на ІV квартал"

Механізми оплати праці медсестер в умовах медреформи

Механізм нарахування зарплати медсестрам після реформи залежатиме від місця роботи лікаря. Якщо лікар працює в одній амбулаторії з декількома іншими лікарями, вони мають змогу зареєструватись як фізичні особи-підприємці. В цьому випадку вони можуть обрати один з наступних механізмів функціонування:

  • отримувати кошти за кожного пацієнта напряму, а місцева влада утримуватиме амбулаторію; лікарі ж зможуть позбутись додаткових трат;
  • сплачуватимуть орендну плату, а решту коштів розподілятимуть між собою; частина коштів, що залишились, буде скерована на оплату праці медсестер.

Кошти на амбулаторію надходитимуть за кожного пацієнта. З цієї суми буде нарахована заробітна платня лікарю, залежно від числа його пацієнтів, та заробітна платня медичній сестрі. Окремих пацієнтів медична сестра мати не буде, оскільки працюватиме в тандемі з лікарем.

Безпосередньо лікар буде оплачувати роботу медсестри в тому випадку, якщо кошти за пацієнтів він отримуватиме напряму. Якщо ж медична сестра працюватиме з іншими лікарями, вони також долучаться до розподілу коштів на виплати їй певної частини заробітної плати.

Яких знань потребують медичні сестри

Підготовка медичних сестер орієнтована на роботу з уже хворими людьми, оскільки у навчальних закладах переважно готують кадри лише для стаціонарів. Однак це не дає змоги приділяти достатньо уваги питанням профілактичної діяльності медичних сестер.

Поряд зі знанням особливостей сестринської діяльності при різних захворюваннях медичним сестрам необхідні знання й у сфері сімейних відносин, психології, у галузі профілактичної медицини, а також уміння надавати паліативну допомогу та допомогу сім’ям, які мають інвалідів.

Нагальним залишається питання навчання. У підготовці медичних сестер загальної практики основне — створити умови, що максимально наближують до реалій сучасного суспільства, сучасної родини з їхніми медичними та соціальними проблемами, забезпечення цілісного підходу до діяльності медичної сестри під час роботи з сім’єю. Це можуть бути тренінги в закладі первинної медико-санітарної допомоги, курси післядипломної освіти, різні тренінги за окремими напрямами (наприклад, паліативний догляд, програми профілактики, навички з питань планування сім’ї тощо).

Якими навичками має володіти медична сестра

Основна відмінність сімейної медичної сестри від її колег — тісний контакт із сім’ями пацієнтів. Саме сімейна медична сестра надає медико-соціальну допомогу людям похилого віку, пацієнтам із хронічними хворобами та інкурабельним хворим. Тому для неї важливо досконало володіти комунікативними навичками.

Довіра пацієнта до медичного персоналу і його задоволеність послугами — основні критерії успішної роботи для працівників первинної ланки.

Медичні сестри загальної практики — сімейної медицини в умовах реформування галузі охорони здоров’я мають:

  • проводити персональний облік пацієнтів, яким надають медичну допомогу;
  • виявляти чинники ризику, вживати заходів, спрямованих знижувати їх вплив на стан здоров’я населення;
  • вживати заходів щодо гігієнічного виховання та освіти населення: навчати догляду за хворими, навчати вагітних і їхні сім’ї;
  • навчати населення здоровому способу життя, знанням та навичкам, пов’язаним із конкретними захворюваннями, догляду за дітьми й інвалідами;
  • навчати населення наданню само- та взаємодопомоги при травмах, отруєннях, невідкладних станах;
  • консультувати щодо медико-соціальних аспектів сім’ї, планування сім’ї;
  • організовувати медико-психологічну підтримку членам сім’ї хворого з урахуванням його стану здоров’я та вікових особливостей;
  • виконувати профілактичні, лікувальні, діагностичні та реабілітаційні заходи, що призначає лікар в амбулаторії та вдома.


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді