Доплата за роботу з медичними відходами: коли передбачена

UA RU
З'ясуйте, чи має право працівник отримувати доплату за шкідливі умови праці, а саме за роботу з медвідходами

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

Приклад

Працівник відділу стерилізації розчинів та знезараження відходів щодня знешкоджує відходи категорії «В» (епідемічно небезпечні) методом автоклавування. За високих температур інфіковані біологічні рідини та вироби з пластичних мас виділяють зловонний запах, що становить загрозу для здоров’я. Чи має право працівник отримувати доплату за шкідливі умови праці, а саме за роботу з медвідходами?

Право на доплату за роботу з медвідходами

Працівник може отримати доплату у розмірі до 12% посадового окладу (тарифної ставки). Але за певних умов.

Розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначають за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюють професіоналам, фахівцям залежно від кваліфікаційної категорії, робітникам — кваліфікаційного розряду у межах діапазону, визначеного для цих посад (професій) Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (п. 1.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519).

✅✅✅ Льготные пенсии медработникам: условия начисления

Роботу оплачують за фактично відпрацьований час згідно з посадовим окладом (тарифною ставкою) з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених законодавством. Посадові оклади працівників закладів охорони здоров’я та розміри підвищень, доплат і надбавок визначає тарифікаційна комісія, яку створюють за наказом керівника закладу. Така комісія працює згідно з чинними умовами оплати праці й іншими нормативними актами з цих питань.

До складу тарифікаційної комісії входять:

  • керівник закладу (очолює комісію)
  • заступник керівника з економічних питань (спеціаліст-економіст)
  • головний бухгалтер
  • кадровик
  • голова профспілкового комітету
  • інші особи, яких має право залучити керівник закладу

Додатковою виплатою, яку встановлюють з огляду на шкідливий і важкий характер роботи працівника, є, зокрема, підвищення посадового окладу. Умови № 308/519 передбачають підвищення посадових окладів працівників на 60, 30, 25 та 15% у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведений у додатку 3 до Умов № 308/519. Підвищення посадових окладів для працівників відділу стерилізації цей перелік не передбачає.

Конкретний перелік посад працівників, яким підвищують посадові оклади (тарифні ставки) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджує керівник закладу зі згоди профспілкового комітету. Для цього враховують функціональні обов’язки працівника та обсяг роботи у шкідливих та важких умовах праці. Аби встановити таке підвищення, атестацію робочих місць проводити не потрібно.

Наказ про внесення змін до штатного розпису, тарифікації

Доплата за роботу з медичними відходами: коли передбачена

Скачати

Тобто підвищення можна встановити тим працівникам, посада яких зазначена у:

  • Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці (додаток 3 до Умов № 308/519)
  • колективному договорі закладу

За результатами атестації робочих місць працівникам закладів охорони здоров’я, що працюють у шкідливих і важких умовах, встановлюють доплату (пп. 3.4.5 Умов № 308/519). Її розмір — до 12% посадового окладу (тарифної ставки). Атестацію робочих місць проводять згідно з постановою КМУ від 01.08.1992 № 442. Перелік робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких установлюється доплата в розмірі до 12 відсотків тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, наведений у додатку 6 Умов № 308/519 (далі — Перелік робіт).

✅✅✅ Як оплатити роботу працівників КНП, залучених до лікарських комісій при військкоматах

Отже, працівник має право отримувати доплату у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, якщо виконує роботу, зазначену у Переліку робіт та за результатами атестації робочих місць. Наприклад, такий працівник за результатами атестації робочих місць має право на доплату у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці за роботи, пов’язані з миттям посуду, тари і технологічного обладнання вручну із застосуванням кислот та інших хімічних речовин (п. 15 Переліку робіт).



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді