Робота співробітників КНП, задіяних у роботі комісій при військкоматах: особливості оплати

UA RU
Автор
адвокат адвокатського бюро «Олени Менделя», Київ
Працівників КНП залучили до роботи в лікарській комісії при військовому комісаріаті. Як медзакладу-КНП оплатити працю медпрацівників, що відсутні на робочому місці? Адже НСЗУ фінансує КНП відповідно до обсягу виконаних робіт, а комісії при військкоматах підпорядковані іншому міністерству

Чим керуватися: колдоговором чи Умовами оплати праці?

За працівниками зберігають місце роботи (посади) і середній заробіток на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можна здійснювати в робочий час (ст. 119 КЗпП).

NB! Працівники, які виконують обов’язки, передбачені Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII, «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-XII і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII, отримують гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Заходи, пов’язані з організацією військової служби і виконанням військового обов’язку, фінансують за рахунок і в межах коштів держбюджету. Додатково фінансувати ці заходи можна за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством (п. 1 ст. 43 Закону № 2232).

✅✅✅ Як оплатити роботу за основним місцем отоларинголога КНП, який три місяці працює в лікарській комісії при військкоматі

Яких медпрацівників направляють на роботу до військкоматів

Займану посаду і середній заробіток за основним місцем роботи зберігають на весь час виконання обов’язків за працівниками, яких направляють для роботи на призовних дільницях і збірних пунктах під час взяття допризовників на військовий облік і призову громадян на військову службу або на збори для проведення медичного огляду і повторного огляду громадян, а також для відправлення призваних на збірні пункти. До таких працівників належать:

  • члени комісій з питань приписки до призовних дільниць, призовних та лікарських комісій при районних (міських) військових комісаріатах
  • лікарі та середній медичний персонал
  • технічні працівники та обслуговувальний персонал (п. 6 ст. 43 Закону № 2232)

Як оплатити роботу працівників КНП, залучених до лікарських комісій при выйськоматах

Скачати

Хто оплачує роботу медпрацівників у військкоматах

Середній заробіток медичним працівникам, задіяним у військових комісаріатах, сплачують не за рахунок коштів державного бюджету, а за рахунок роботодавця (п. 6 ст. 43 Закону № 2232 та ст. 119 КЗпП).

Ба більше, працівникам, яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, середній заробіток компенсують за рахунок коштів державного бюджету в порядку, визначеному КМУ. Це передбачає частина 3 статті 119 КЗпП.

NB! Постанови КМУ, яка б визначала порядок компенсації середнього заробітку, досі немає.

Формальний обов’язок із компенсації держава взяла на себе ще з травня 2014 року. Але, оскільки немає інструмента для реалізації такого обов’язку, роботодавці продовжують сплачувати середню заробітну плату — не компенсацію з подальшим поверненням коштів з бюджету — за власні кошти (з прибутку), оподатковуючи такі виплати ПДФО, військовим збором та ЄСВ. До того ж не оподатковувати такі кошти не можна, адже вони не є компенсацією з бюджету. Це також підтверджує ДФС у листі від 29.09.2014 № 5655/7/99-99-17-03-01-17.

Як медзакладу урегулювати оплату праці

Що ж до оплати праці медичних працівників, які відсутні на робочому місці та не виконують функціональні обов’язки, тут КНП може враховувати положення статті 97 КЗпП. Ця стаття надає право підприємству самостійно встановлювати форми й системи оплати праці, норми праці, розцінки, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат. Усе це прописують у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами (Методичні рекомендації з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства від 14.04.2017 № 9).

Отже, розмір середнього заробітку медичних працівників, яких залучають до роботи у військових комісаріатах, визначають відповідно до внутрішніх актів підприємства та законодавства України. Таку можливість передбачають у колективному договорі.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді