Доплати за лікування пацієнтів із COVID-19: механізм нарахування

UA RU
Автор
керівник маркетингової групи «Медицина» Цифрового видавництва Експертус
Про доплати лікарям за роботу з хворими на COVID-19 урядовці заговорили ще з початку карантину. От тільки хто і скільки коштів отримає — залишалося лише здогадуватися, адже офіційні документи суперечили одне одному. Нова постанова КМУ від 24.04.2020 № 331 дає відповіді на деякі запитання. Нумо розбиратися
Зміст статті:
На які нормативні документи опиратися Як і кому нараховувати доплату Куди ще спрямують кошти Що входить в установлені тарифи Як це працюватиме Період, за який медики отримають доплати

 

Калькулятор розрахунку вартості платної послуги

 

 

Медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу пацієнтам із COVID-19, отримають доплати у розмірі до 300% заробітної плати. Раніше КМУ встановлював доплати до 200%. Який документ став вирішальним та куди ще спрямують додаткові кошти — читайте далі. 

На які нормативні документи опиратися

У зв’язку з поширенням COVID-19 ВРУ передбачила додаткові соціальні та економічні гарантії працівникам закладів охорони здоров’я. Так, медичним працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах із ліквідації захворювання на коронавірус, спочатку встановили доплату в розмірі до 200% заробітної плати (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ). Однак згодом абзац, у якому про це йшлося, виключили.

Порядок нарахування цієї доплати містить постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 23.03.2020 № 246 (Постанова № 246).

Доплати в розмірі до 300% заробітної плати КМУ встановив постановою «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам» від 24.04.2020 № 331 (Постанова № 331). Нею ж уніс зміни, зокрема, до Постанови № 246, яка спершу також містила пункт про доплати у розмірі до 200%.

 

Як і кому нараховувати доплату

Додаткові доплати медичним та іншим працівникам закладу нараховуйте у розмірі до 300% заробітної плати. За основу беріть посадовий оклад (з підвищеннями) з урахуванням обовʼязкових доплат і надбавок відповідно до законодавства (абз. 2 п. 1 Постанови № 331).

Хто має право на доплату? Медичні та інші працівники, які працюють:

  • у закладах, що уклали договір про медичне обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з НСЗУ, і безпосередньо надають медичні послуги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)
  • у спеціалізованих центрах екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що задіяні до реагування на випадки гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та уклали відповідний договір з НСЗУ
  • у державних закладах охорони здоров’я, що визначені для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)

Перелік посад працівників, які мають отримати доплату, затверджує керівник закладу.

Положення про встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі

 

Доплати за лікування пацієнтів із COVID-19: механізм нарахування

Скачати 

Куди ще спрямують кошти

Окрім доплат працівникам, КМУ постановив за додаткові кошти забезпечити лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я (абз. 3 п. 1 Постанови № 331).

Виняток — лікарські засоби та медичні вироби, які централізовано закуповує МОЗ. Їх продовжать купувати за раніше виділені бюджетні кошти.

Що входить в установлені тарифи

КМУ затвердив окремі пакети з надання медичних послуг пацієнтам з підозрою або встановленою гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Пакети передбачають надання:

  • стаціонарної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2
  • екстреної медичної допомоги пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2
  • медичної допомоги, яку надають мобільні медичні бригади, що утворені для реагування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2

Тарифи на оплату цих послуг включають:

  • виплату додаткових доплат медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які працюють із хворими на COVID-19
  • надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19 всіх ступенів тяжкості відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я
  • забезпечення доступності усіх необхідних лікарських засобів та медичних виробів для лікування пацієнтів із COVID-19

Доплати працівникам комунальних некомерційних підприємств здійснюватимуть за рахунок коштів НСЗУ та місцевих бюджетів; державних закладів охорони здоров’я — за рахунок та в межах видатків державного бюджету.

Як це працюватиме

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій звітуватимуть до НСЗУ про заклади охорони здоровʼя, у яких утворено мобільні медичні бригади з відбору, зберігання та транспортування зразків біологічних матеріалів для тестування на SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) за місцем перебування пацієнта. Якщо зміниться, наприклад, кількість таких бригад, протягом двох робочих днів інформацію мають оновити.

Щомісяця до 5 і 20 числа структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій мають надавати в МОЗ інформацію щодо виплати закладами охорони здоров’я доплат (винагород) медичним та іншим працівникам (абз. 3 п. 4 Постанови № 331).

МОЗ щомісяця подаватиме до НСЗУ інформацію про кількість:

  • виявлених за попередній календарний місяць випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2
  • відібраних за попередній календарний місяць зразків біологічних матеріалів для тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР
  • проведених лабораторних тестувань на SARS-CoV-2 методом ПЛР

Лабораторні центри МОЗ та інші лабораторії, які проводять тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР, фіксуватимуть інформацію про установу, що передає запит на лабораторне дослідження та від якої отримано зразки біологічних матеріалів для тестування.

Керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України COVID-19, подасть НСЗУ перелік закладів охорони здоров’я, визначених для госпіталізації хворих на COVID-19. Якщо заклади будуть заповнені на 50% ліжкового фонду відділень/палат інтенсивної терапії у межах адміністративно-територіальної одиниці, перелік можуть доповнити одним закладом (п. 6 Постанови № 331).

НСЗУ укладатиме договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із закладами охорони здоровʼя, які відповідають установленим вимогам.

Період, за який медики отримають доплати

Постанова № 331 застосовується з 1 квітня 2020 року. Діє вона у період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 та протягом 30 календарних днів після його скасування.

На початку травня уряд продовжив карантинні заходи до 22 травня. Отже, медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу пацієнтам із COVID-19, матимуть право отримувати доплати щонайменше до 21 червня.

 



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді