Оплата праці працівника КНП, що вступив до Сил територіальної оборони ЗСУ

Теми:
Автор
провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»
Дізнайтеся, як оплачувати працю працівника КНП, який вступив до лав тероборони, та з яких коштів це робити

За працівником, який підписав контракт добровольця, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток.

У Міноборони роз’яснили, що військові частини Сил територіальної оборони формують:

  • у мирний час — з військовослужбовців за контрактом та за призовом особами офіцерського складу
  • в особливий період — з військовослужбовців за контрактом, особами за призовом офіцерського складу та з територіального резерву

Так визначає стаття 9 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX (далі — Закон № 1702). Він набрав чинності 1 січня 2022 року.

Громадян України, які не проходили службу у Збройних Силах України, військових формуваннях та правоохоронних органах, приймають до добровольчих формувань територіальних громад та зараховують до складу після Присяги добровольця територіальної оборони. Окрім того, необхідно пройти медичний, професійний та психологічний відбір і підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Усі військовослужбовці гарантовано отримують грошове забезпечення та безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я. Також за всіма військовослужбовцями зберігається місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову.

✎ Соціальний і правовий захист військовослужбовців, які беруть участь у заходах підготовки та виконанні завдань територіальної оборони, здійснюється згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (далі — Закон № 2011).

На членів добровольчих формувань територіальних громад й акредитованих громадських об’єднань під час участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом № 2011.

Військові частини Сил територіальної оборони ЗСУ функціонують:

  • у кожній зоні територіальної оборони та додатково в кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900000 мешканців, як бригади Сил територіальної оборони ЗСУ
  • у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області як батальйони Сил територіальної оборони ЗСУ

У зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2400000 мешканців, можуть утворюватися та функціонувати додаткові військові частини (підрозділи) Сил територіальної оборони ЗСУ (с. 8 Закону № 1702).

Для розміщення військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць використовують інфраструктуру (фонди) Збройних Сил України, а також інфраструктуру (фонди) складових сил безпеки та сил оборони, органів місцевого самоврядування у порядку, визначеному КМУ.

Оплачувати середній заробіток працівнику необхідно з коштів КНП.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді