Як підключити медзаклад до системи «електронне здоров’я»

Як функціонує система «Електронне здоров’я» та чи обов’язково у ній реєструватись щоб розпочати кампанію підписання Декларацій з лікарями первинної ланки? Чи будуть захищені дані бази електронної системи від стороннього впливу?

Старт реформи фінансування закладів охорони здоров’я розпочався з підписання Декларації з лікарем первинної медичної допомоги. Першим кроком, який мають здійснити медичні заклади для успішного проведення процедури підписання Декларацій – зареєструватись в системі «Електронне здоров’я» (покрокова інструкція стосовно реєстрації буде наведена нижче) та підписати договір з Національною службою здоров’я. Держава, зі свого боку, гарантує дотримання вимог законодавства з питань захисту персональних даних пацієнтів та постійно працює над удосконаленням системи захисту.

Зразки планів на 2020-й: скачайте

З початком квітня розпочалась кампанія з вибору лікаря первинної медичної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). Офіційно пацієнт засвідчить свій вибір, підписавши Декларацію. Усі Декларації оформлюють в системі «Електронне здоров’я», до якої медичний заклад повинен був під’єднатись ще до старту кампанії. Після успішного підключення такий заклад позначають наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря».

Як підключити заклад до системи «електронне здоров’я»Читайте: "Як пришвидшити автономізацію медзакладу: рекомендації МОЗ"

Пацієнти не повинні турбуватись, що вони не встигнуть підписати Декларацію та залишаться без медичного обслуговування. Кінцевого терміну підписання Декларацій не існує. Тож звернувшись до медичного закладу за тиждень чи два, пацієнт не втратить право обрати собі лікаря та підписати з ним Декларацію.

Інструкція з підключення до системи «Електронне здоров’я»

Щоб стати повноцінним гравцем на ринку медичних послуг, заклад охорони здоров’я повинен підписати договір з Національною службою здоров’я. Зробити це він зможе лише після того, як зареєструється в електронній системі охорони здоров’я.

Система «Електронне здоров’я» покликана реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом». В системі відображено скільки пацієнтів уклали Декларації з кожним лікарем та допоможе розрахувати суму фінансування, яку отримає медичний заклад. В результаті пацієнт отримає якісні та безоплатні медичні послуги.

Як підключити заклад до системи «електронне здоров’я»Читайте: "Словник медреформи: що таке капітаційна ставка, МІС та солідарна страхова система"

Система «Електронне здоров’я» складається з двох частин, як-от:

  • центральну базу даних (ЦБД), яку контролює держава;
  • медичні інформаційні системи (МІС), розроблені приватно з дотриманням вимог надійності, безпеки та конфіденційності даних.

Медичний заклад зможе самостійно обрати медичну систему, з допомогою якої він буде під’єднаний до центрального компонента електронної системи охорони здоров’я.

Щоб під’єднатись до системи «Електронне здоров’я», дотримуйтесь інструкції 

Етап  

Що зробити

Керівник  готує документи медичного закладу

Отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП)

Зареєструвати адресу електронної пошти

Підготувати комплект документів закладу

Підготувати особисті документи керівника закладу

Реєстрація закладу в системі «Електронне здоров’я» 

На початковому етапі обрати МІС, через яку заклад буде під’єднуватись до системи «Електронне здоров’я»

Заповнити запропоновану форму

Накласти ЕЦП керівника медичного закладу

Отримати посилання у запрошенні, що надійшло на електронну адресу та увійти до системи «Електронне здоров’я»

Затвердити обліковий запис користувача

Робота з системою після реєстрації  

Очільник закладу вносить дані про головного бухгалтера та керівника відділу кадрів

Керівник відділу кадрів вносить до електронної системи дані про лікарів, котрі будуть з нею працювати

Керівник закладу своїм рішенням обирає одну чи декількох осіб, котрі будуть оформляти Декларації та вносити дані про пацієнтів до електронної системи. Дана особа (особи) надалі несуть персональну відповідальність за дотримання процедури підписання Декларацій та достовірність даних про пацієнтів.

Як підключити заклад до системи «електронне здоров’я»Читайте: "Форма № 001/о: Журнал обліку прийому хворих у стаціонар та відмов у госпіталізації"

Чи обов’язково користуватися системою «електронне здоров’я»?

Так. Використання системи «електронне здоров’я» є обов’язковим для впровадження медичної реформи. Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» чітко зазначає, що медичний заклад може увійти до реформи лише у тому разі, якщо він під’єднаний до електронної системи охорони здоров’я.

З яких причин не створений єдиний державний інтерфейс?

Створення електронної системи охорони здоров’я покликане об’єднати зусилля держави та бізнесу на шляху до покращення якості медичних послуг. У цьому тандемі кожний має виконувати свої функції:

  • держава – забезпечити рівні права на ринку медичних послуг та гарантувати безпеку персональних даних;
  • бізнес – надавати послуги високої якості пацієнтам, лікарям, аптекам, управлінцям та конкурувати на рівних умовах.

Тепер в Україні вже існує ряд медичних інформаційних систем, які зарекомендували себе з позитивного боку та довели свою ефективність. Медичні заклади витратили кошти на встановлення та підтримку цих програм. Працівники медичних закладів призвичаїлись до роботи із цими системами та отримали навички роботи з такими програмами.

Саме з цих міркувань ідея розробки єдиного «державного» інтерфейсу навіть не розглядалась на жодному з етапів роботи над програмою. Метою створення електронної системи охорони здоров’я була підтримка бізнесу на шляху покращення системи надання якісних медичних послуг, а не знищення уже наявного ринку. Тому зупинились на формулі, за якою держава створює інтерфейс зберігання даних, а медичні заклади самостійно обирають МІС, яка забезпечить до неї доступ.

Як підключити заклад до системи «електронне здоров’я»Читайте: "Кабінет телемедицини: документація, законодавство, організація"  

Для чого потрібен єдиний цифровий підпис в системі «Електронне здоров’я»;

Єдиний цифровий підпис (ЄЦП) необхідний:

  • для реєстрації медичних закладів в системі «Електронне здоров’я»;
  • для реєстрації лікарів;
  • для оформлення Декларації про вибір лікаря;
  • для виписки електронних рецептів.

ЄЦП видає Акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК).

Який тип ЄЦП необхідний та хто повинен його отримати?

ЄЦП буде використовувати у своїй роботі керівник медичного закладу і  лікарі. Саме з цих міркувань важливо, щоб ЄЦП отримали:

  • керівник медичного закладу, як офіційний підписант конкретного суб’єкта господарювання – для реєстрації в електронній системі охорони здоров’я;
  • головний бухгалтер медичного закладу – для роботи в електронній системі охорони здоров’я;
  • лікарі первинної ланки – для роботи із системою, для виписування електронних рецептів.

Усі ці категорії працівників мають отримати ЄЦП працівників юридичної особи.

Як підключити заклад до системи «електронне здоров’я»Читайте: "Телемедицина в Україні: як зміниться надання медичних послуг віддалено?" 

Чи достатньо захищені персональні дані пацієнтів?

Щоб належним чином оформити Декларацію, пацієнт має повідомити лікарю свої персональні дані та надати згоду на їх обробку. Така процедура прописана законодавством та є обов’язковою.

Держава, в свою чергу, гарантує, що усі персональні дані пацієнтів будуть належним чином захищені від сторонніх втручань. З цією метою базу даних електронної системи охорони здоров’я поміщають до захищеного датацентру, який фізично розташований на території України. Датацентр розроблений з дотриманням усіх міжнародних та українських стандартів та забезпечений комплексною системою захисту інформації (КСЗІ).

На системі захисту бази даних електронної системи охорони здоров’я слід зупинитись окремо. До розробки компонентів електронної системи охорони здоров’я були залучені фахівці з кібербезпеки декількох незалежних компаній та неодноразово проводились аудити з кібезбезпеки. Крім того, робота над вдосконаленням системи захисту бази даних продовжується і донині. Сьогодні в режимі дослідної експлуатації працює додаткова система захисту. По завершенню цієї процедури буде розпочата її державна експертиза Держспецзв’язком.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді