Фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рік: інструмент від МОЗ

Щоб допомогти медичним закладам почати функціонувати як комунальні некомерційні підприємства, в МОЗ розробили електронний інструмент для фінансового планування ПМД. Саме цей інструмент допоможе досягти балансу між доходами та видатками медичних закладів.

Фінансова стабільність є запорукою ефективного функціонування закладів первинної медичної допомоги за нових умов господарювання. МОЗ   спільно з фахівцями проекту «Реформа ВІЛ-послуг у дії» скерували свої зусилля на допомогу громадам України, які першими увійдуть у реформу в липні 2018 року. Спільними зусиллями розроблено електронний інструмент, який допоможе провести фінансове планування ПМД — спланувати доходи та видатки надавачів первинної медичної допомоги.

Оптимальна структура витрат медзакладу

Протистояти сучасним викликам зможуть лише ті медичні заклади, які зможуть ефективно спланувати структуру витрат, віднайти механізми підвищення ефективності управління та провести фінансове планування ПМД.

Закон України № 2168-Ⅷ від 19.10.2017 року «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачає, що оплачувати медичні послуги віднині будуть за одного пацієнта з застосуванням капітаційної ставки відповідно до договорів, укладених між медичними закладами та Національною службою здоров’я. Ці виплати й стануть основним доходом закладів, що надають первинну медичну допомогу.

Обсяги доходів будуть залежати від чисельності та вікової структури пацієнтів, що уклали Декларації з лікарями. Саме у такий спосіб і буде реалізовуватись принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Скачайте електронний інструмент з фінансового планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рік

Фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рік

Фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рікЧитайте: "Порядок вибору лікаря ПМД: законодавство і рекомендації МОЗ" 

Зрозуміло, що не лише від тих коштів, які надійдуть до надавача медичних послуг, залежатиме його дохід. Фінансова ефективність закладу залежить також від структури витрат, а саме від витрат на:

  • оплату праці;
  • комунальні послуги;
  • утримання службового автотранспорту;
  • поточний ремонт приміщень;
  • утримання прилеглої території.

Досягнути фінансової стабільності можна лише за умови збалансування рівня доходів з рівнем видатків. Щоб полегшити цю процедуру в 2018 рік, в МОЗ  розробили електронний інструмент.

Фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рікЧитайте: "Коли вас обирають: 12 свіжих статей до старту кампанії з вибору лікаря"

Розрахунок спроможності мережі

Провести фінансове планування ПМД можна за алгоритмом, що передбачає декілька етапів.

№ з/п

Етап розрахунку

Зміст розрахунку

1

Аналіз чисельності та структури населення.

Аналіз за віковими групами:

- молодші 5 років;

- від 6 до 17 років;

- від 18 до 39 років;

- від 40 до 64 років;

- старші за 65 років.

2

Розрахунок потенційного доходу за чисельністю та структурою населення. Щоб врахувати очікувану динаміку приписної кампанії, варто проводити розрахунок доходів помісячно.

Величина капітаційної ставки за пацієнтів «зеленого списку», тобто тих, хто оформив Декларацію про вибір лікаря (на 2018 рік – 370 грн).

Коригувальні вікові коефіцієнти:

- до 5 років – 4,0;

- від 6 до 17 років – 2,2;

- від 18 до 39 років – 1,0;

- від 40 до 64 років – 1,2;

- старші за 65 років – 2,0.

Коригувальний коефіцієнт для населених пунктів, розташованих у гірській місцевості – 1,25.

Величина капітаційної ставки за пацієнтів «червоного списку» — тих, які не уклали Декларацію про вибір лікаря ПМД. В 2018-2019 році така ставка буде становити 240 грн. Коригувальні вікові коефіцієнти не застосовуються.

3

Аналіз витрат.

Для аналізу витрат використовують дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності для 1-2 кварталів 2018 року та планування витрат для 3-4 кварталів цього ж року.

Такий аналіз має на меті віднайти найоптимальнішу структуру витрат на суму прогнозованого доходу.

Фінансове планування доходів та видатків надавача ПМД на 2018 рікЧитайте: "Первинна медична допомога в 2018: новий порядок"

Як оптимізувати витрати: поради

Щоб здійснити фінансове планування ПМД та оптимізувати структуру витрат медичного закладу, потрібно:

  • переглянути організаційну структуру та штатний розклад закладу охорони здоров’я;
  • продумати доцільність укладання договорів з третіми сторонами для запису пацієнтів на прийом до лікаря (задіяти кол-центри), прибирання приміщень (клінінгові компанії), утримання території; подібні договори можна укладати сумісно з іншими закладами;
  • розглянути можливість запровадження енергозберігаючих технологій (залучити до проекту кошти місцевих бюджетів та міжнародних проектів);
  • проаналізувати ефективність використання площ та розглянути доцільність здачі приміщень, які використовуються неефективно, в оренду.


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді