Профілактика гемоконтактних інфекцій: правила

При гемоконтактному механізмі поширення інфекції збудник передається за допомогою зараженої крові або іншої біологічної рідини через ушкоджені ділянки шкіри та слизові оболонки. Інфекція може поширюватися через усі маніпуляції, що супроводжуються виділенням крові. А значить, медсестри — перші, хто може постраждати. Читайте, як запобігти гемоконтактним інфекціям у медзакладі.

Гемоконтактні інфекції росповсюджуються під час проведення внутрішньовенних/внутрішньом’язових маніпуляцій, забір крові, оперативні втручання, проведення трансфузії тощо.

Заразитись гемоконтактним шляхом можна як під час виконання простих маніпуляцій (взяття крові, ін’єкції тощо), так і складних (венесекція, катетеризація судин, біопсія, трансплантація тканин, органів, кісткового мозку тощо). Через кров може передаватися велика кількість потенційно небезпечних інфекцій. Тому, якщо медична сестра неправильно виконує медичні маніпуляції чи порушує правила техніки безпеки, є високий ризик зараження.

Профілактика гемоконтактних інфекційЧитайте: "Розбився ртутний термометр: алгоритм дій"

Як запобігти зараженню гемоконтактними інфекціями 

Для профілактики зараження інфекціями, що передаються гемоконтактним шляхом, важливо дотримуватися правил дезінфекції повітря та поверхонь, що контактують з кров’ю, а також стерилізувати інструментарій і перев’язувальний матеріал, який використовують під час виконання маніпуляцій. До протиепідемічних заходів, що запобігають поширенню інфекції, належать:

  • своєчасна та правильна дезінфекція і стерилізація інструментарію багаторазового використання й обладнання;
  • використання засобів індивідуального захисту.

Профілактика гемоконтактних інфекційЧитайте: "Схемы обращения с медицинскими отходами"

Профілактика гемоконтактних інфекцій: ключові правила

  • Завжди використовуйте захисні рукавички. Вони не запобігають проколам, але суттєво знижують кількість інфікованої крові, що потрапляє у місце проколу: при ін’єкційній голці — на 50%, при хірургічній голці — на 85%.
  • Заклеюйте садна і рани на руках водонепроникним пластиром.
  • Використовуйте маски та захисні окуляри, щоб запобігти потраплянню крові на слизові оболонки.
  • Мийте руки й інші поверхні шкіри одразу після контакту з кров’ю або іншими біологічними рідинами. Важливо змити біологічну рідину, що потрапила на шкіру (кров, сеча тощо), струменем проточної води. Після цього ділянку шкіри вимийте з мийним засобом і ще раз промийте під струменем води.
  • Промивайте слизову під рясним струменем води після контакту з бризками крові. Очі промивайте у напрямку від внутрішнього куточка до зовнішнього, щоб заражений біологічні матеріал не потрапив у друге око.
  • Поводьтеся обережно з гострими предметами (голки, ножі тощо) як під час їх використання, так і після.
  • Промийте слизову оболонку ока, на яке потрапила кров, чистою водою або фізіологічним розчином. Можна також закапати око розчином Сульфацилу натрію, що має міститися в операційній аптечці.

Профілактика гемоконтактних інфекційЧитайте: "Дезинфицирующие средства в медицине: как выбрать?"

При проникаючому пораненні шкіри промийте місце ушкодження під струменем води, не натискаючи на ділянку рани. При цьому кров має вільно витікати з рани. Після цього місце ушкодження промийте з мийним засобом, а потім — знову під струменем води.

Якщо ви контактували з інфікованою кров’ю чи іншими біологічними рідинами пацієнта, негайно повідомте про це керівництву. Це може врятувати ваше життя.

Отже, щоб знизити ризик зараження інфекціями, що передаються гемоконтактним шляхом, під час роботи з біологічними рідинами дотримуйтеся правил техніки безпеки, протиепідемічних заходів, правил асептики й антисептики.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді