Процедура отримання листка непрацездатності для працівників-медиків державної установи

931
Автор
консультант із питань експертизи тимчасової втрати працездатності

Запитання

Чи відрізняється процедура отримання листка непрацездатності для працівників-медиків державної установи, зокрема центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф?

Відповідь

Із 01.10.2021 лікарі закладів охорони здоров’я будь-якої форми власності та фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики та проводять експертизу тимчасової втрати працездатності, мають формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я (наказ МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність» від 01.06.2021 № 1066, даліНаказ № 1066).

Під час формування медичних висновків керуйтеся Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, затвердженим Наказом № 1066 (далі — Порядок).

Звеніть увагу! На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування в окремих випадках передбачена також видача паперового бланка листка непрацездатності.

Формування медичних висновків в ЕСОЗ здійснюють лікуючі лікарі суб’єктів господарювання, які перебувають на лікарських посадах за лікарськими спеціальностями згідно із затвердженим Порядком переліком.

Не мають права формувати медичні висновки в ЕСОЗ:

  • лікарі —
  • центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
  • станцій переливання крові;
  • закладів судово-медичної експертизи;
  • бальнеологічних лікарень;
  • грязелікарень;
  • косметологічних і курортних поліклінік;
  • лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань (п. 2 Порядку).

Тобто лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф не мають права формувати медичні висновки (не видають паперові бланки листка непрацездатності). Співробітники таких закладів (медичний та немедичний персонал) у разі хвороби або травми для проведення експертизи тимчасової втрати працездатності мають в загальному порядку звернутися до сімейного лікаря.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Опіки: стандарт медичної допомоги

МОЗ наказом від 09.10.2023 № 1767 затвердило Стандарт медичної допомоги (далі — СМД) при опіках. Документ містить інформацію про надання медичної допомоги при опіках та подальшу реабілітацію пацієнтів
3573

СОП «Гігієнічна обробка рук»: зразок

До Всесвітнього дня гігієни рук тримайте зразок СОП. Документ допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
2511

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3027

СОП «Миття рук»: зразок

Зразок СОП допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
2863