Робота медичного персоналу в дитячих закладах

631

Запитання

Які основні завдання медичного персоналу, який працює в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку? Яка його роль в організації дитячого харчування?

Відповідь

Лікувально-­профілактична робота медичного персоналу у дитячому закладі перед­бачає:

  • систематичний нагляд за станом здоров’я дітей;
  • інформування педагогічного персоналу про стан здоров’я дітей, рекомендований режим для дітей із відхиленнями у стані здоров’я;
  • проведення щоденного амбулаторного прийому з метою медичної допомоги захворілим;
  • активне виявлення захворілих дітей, своєчасну їх ізоляцію, організацію лікування та догляду за дітьми, що перебувають в ізоляторі;
  • здійснення (за показниками) госпіталізації дітей у лікувально­профілактичні заклади, закріплені за дитячими оздоровчими таборами;
  • при виникненні нещасних випадків — надання першої медичної допомоги, транспортування у найближчий стаціонар;
  • негайне інформування відповідного відділу охорони здоров’я і СЕС про випадки інфекційних захворювань, організацію госпіталізації і транспортування хворих у лікарню;
  • здійснення контролю за організацією харчування дітей: якістю продуктів, умовами їх зберігання, дотриманням строків реалізації, технологією приготування, якістю готової їжі, санітарним станом і утриманням харчоблоку; миттям посуду, проведення C­вітамінізації їжі, щоденних оглядів персоналу харчоблоку і дітей­чергових, відбір добової проби їжі;
  • систематичний контроль за санітарним станом і утриманням всіх приміщень і території табору, джерел водопостачання, за дотриманням правил особистої гігієни дітьми і персоналом;
  • організацію і проведення санітарно­-протиепідемічних заходів;
  • проведення санітарно-­просвітницької роботи з персоналом і дітьми;
  • проведення ігор, вікторин, днів здоров’я, вечорів питань і відповідей, організацію санітарних постів і керівництво їхньою роботою;
  • медичний контроль за організацією фізичного виховання дітей, станом і утриманням місць занять фізичною культурою;

Робота медичного персоналу в дитячих закладахЧитайте: "Правила відвідування пацієнтів: зразок оформлення"

  • спостереження за правильним проведенням заходів фізичної культури залежно від статі, віку і стану здоров’я дітей (ранкова гімнастика, плавання, змагання, спортивні ігри, заняття спортивних секцій, туризм, екскурсії, прогулянки тощо);
  • систематичний контроль за проведенням оздоровчих заходів, у тому числі загартовувальних процедур (повітряні та сонячні ванни, купання тощо);
  • участь у підготовці туристських походів і прогулянок (огляд дітей, ознайомлення з маршрутом, місцями відпочинку, перевірка одягу, взуття, наявність головних уборів, санітарної сумки), проведення бесід про режим у поході;
  • ведення медичної документації, складання звітів із проведенням аналізу ефективності перебування дітей у таборі.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

НАССР у медзакладі: як впровадити

Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
5855

Лечебное питание: организация в ЛПУ

Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
12529

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – организация работы

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.
1508

Документація сектору лікувального харчування

Перегляньте докладний перелік документів, які врегульовують діяльність секторів лікувального харчування у медичному закладі на законодавчому рівні, а також дізнайтеся, які саме локальні документи треба розробити, щоб організувати лікувальне харчування у медзакладі бездоганно.
4853