Нова Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу більш як удвічі розширить доступ пацієнтів до лікування

Також передбачено зниження на 50% кількості нових випадків інфікування серед представників груп підвищеного ризику, зменшення до 1% рівня передачі ВІЛ від матері до дитини.

Сьогодні, 30 липня, у Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбувся брифінг на тему «Розгляд Парламентом Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу: п’ятирічна перспектива боротьби з ВІЛ в Україні».

У брифінгу взяли участь Голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально небезпечним захворюванням Володимир КУРПІТА, головний лікар КЗ «Вінницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігор МАТКОВСЬКИЙ та Голова правління ГО «Ініціативи в громадській охороні здоров’я» Андрій ГУК.

За словами Володимира КУРПІТИ у країні відбувається стабілізація епідемічного процесу, зокрема у 2013 році смертність від СНІДу знизилася на 10%; майже у сім разів скоротився рівень передачі ВІЛ від матері до дитини, який на сьогодні складає 3,7%.

Нагадаємо, що нещодавно Уряд схвалив проект чергової Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки (далі — програма). Експерти вважають, що нова програма дасть змогу охопити профілактичними заходами більше:

  • 160 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків,
  • 80 тисяч ув’язнених,
  • 30 тисяч дітей, які потрапили до складних життєвих обставин,
  • 40 тисяч осіб, які залучені до секс-бізнесу та чоловіків, що мають секс з чоловіками;

Окрім цього, програма забезпечить доступ до життєво необхідного лікування для 120 тисяч наших громадян, хворих на СНІД.

Також передбачено зниження на 50% кількості нових випадків інфікування серед представників груп підвищеного ризику, зменшення до 1% рівня передачі ВІЛ від матері до дитини.

Орієнтовний обсяг необхідного фінансування на п’ять років становить 6,4 мільярди гривень. Обсяг фінансування програми з державного бюджету буде визначатися щороку відповідно до конкретних завдань та наявних коштів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді