Як будуть боротися з корупцією в медичній сфері?

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: «Корупція в галузі охорони здоров'я є однією з найбільш болісних для українського народу, тому що позбавляє його найважливішого — права на охорону життя і здоров'я»

«Держава має фінансувати потреби пацієнтів, а не медичних установ»,  — наголосила радник президента Ольга БОГОМОЛЕЦЬ під час зустрічі з представниками силових відомств та контролюючих органів, яка була присвячена розробці першочергових кроків з подолання корупції в системі охорони здоров'я.

У нараді, яка проходила в Адміністрації президента України, взяли участь представники Державної служби фінансового моніторингу, Національного інституту стратегічних досліджень, Державної інспекції з контролю за цінними паперами, Антимонопольного комітету, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури.

Під час зустрічі учасники обговорили такі проблеми:

  • існуючі схеми вимивання коштів з держбюджету в сфері охорони здоров'я Украни;
  • перехід на відкритий реєстр лікарів та працівників медичної сфери;
  • створення єдиного реєстру медичних установ;
  • формування єдиного реєстру медичних препаратів з референтними цінами;
  • створення єдиного реєстру медичного обладнання;
  • реєстр медичних протоколів з назвами діючих речовин (без назв медпрепаратів);
  • створення автоматизованої та не залежної від суб’єктивного фактору процедури видачі ліцензій у сфері медичних практик;
  • відсутність прозорого механізму в системі державних закупівель у МОЗ України.

Всім силовим відомствам запропонували протягом кількох днів підготувати аналітичні матеріали щодо причин та схем корупції в держзакупівлях у сфері охорони здоров'я та подати пропозиції щодо боротьби з цими явищами. Крім того, вони також мають проаналізувати канали фінансування фондів і громадських організацій, які беруть участь у розробці держпрограм і підтримують окремі фірми чи препарати. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді