Набрали чинності зміни в обов’язкових профілактичних медоглядах працівників

МОЗ наказом від 08.11.2023 № 1925 оновило вимоги до проведення обов'язкових медоглядів працівників деяких професій

МОЗ наказом від 08.11.2023 № 1925 оновило вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій. Документ набрав чинності 1 жовтня 2024 року

Медичні огляди медпрацівників за оновленими вимогами

Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, МОЗ розширило перелік інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключило ті, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Позаяк деякі сфери діяльності працівників, які проходять медогляд, пов’язані із щоденним безпосереднім контактом із людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів МОЗ додало лікаря-психіатра.

Якщо працівник ризикує інфікуватися під час виконання професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такого працівника не допускатимуть до роботи без відповідного захисту.

Раніше набрали чинності нові переліки ліків і медичних виробів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

За матеріалами ЦГЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5496

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16576

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9354

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді