Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

UA RU
Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом

Як діяти під час епідемії коронавірусної інфекції

Особливо небезпечні інфекції — це група гострих заразних захворювань людини, які можуть раптово виникнути, швидко поширитись і масово охопити населення; характеризуються тяжким перебігом і високим рівнем летальності. До групи особливо небезпечних інфекцій зараховують чуму, холеру, віспу, жовту лихоманку (це так звані конвенційні хвороби, що підлягають під дію Міжнародних санітарних правил, в минулому — карантинні інфекції).

✅✅✅ Внутрішньолікарняні інфекції: види, причини поширення, ізоляція інфікованих

Інфекція так швидко поширюється, що за короткий час захворювання набуває масового характеру. Кілька століть тому особливо небезпечні інфекції призводили до загибелі мільйонів людей, але з розвитком науки і медицини ці захворювання зустрічаються рідко.

Яку документацію оформити

Особливо небезпечні інфекції у закладі охорони здоров’я особливо небажані. Аби ви були готові до таких випадків, подбайте про те, щоб уся документація була в порядку.

У медичному закладі має бути план протиепідемічної готовності для локалізації та ліквідації вогнища особливо небезпечної інфекції (пп. 4.2.1 Методичних вказівок «Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології», затверджених постановою МОЗ, Держсанепідслужби та Головного державного санітарного лікаря України від 12.05.2003 № 16).

Дії медсестри

Головна медична сестра має надати акредитаційній комісії затверджений та узгоджений план дій на випадок виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями (п. 7.3 Стандартів акредитації закладів охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 14.03.2011 № 142).

Комплексний план дій при підозрі чи виявленні особливо небезпечних інфекцій:

  • затверджує головний лікар закладу
  • узгоджує головний санітарний лікар

Наказ про проведення у закладі протиепідемічних заходів на випадок виникнення (підозри) особливо небезпечних інфекцій

Наказ про проведення у закладі протиепідемічних заходів на випадок виникнення (підозри) особливо небезпечних інфекцій

Скачати

Також сестрі медичній старшій на випадок виникнення (підозри) особливо небезпечних інфекцій знадобляться:

  • схема сповіщення у випадку виявлення хворого (трупа) або підозри на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками й іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології
  • план-графік проведення теоретичної та практичної підготовки

    (навчально-тренувальні заняття) медичного персоналу, який залучають до роботи у вогнищі у випадку виявлення хворого (трупа) або підозри на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками й іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології
  • графік проведення дезінсекційних та дератизаційних заходів у закладі

    (копія, оригінал зберігають у відповідальної особи
  • запас дезінфекційних засобів у приймальному відділенні та дезінфектора

Ці документи також затверджує головний лікар наказом.

Схема сповіщення у разі виникнення особливо небезпечних інфекцій

Схема сповіщення в разі особливо небезпечних інфекцій

Скачати

Заходи з протидії поширенню особливо небезпечних інфекцій

1. Загальні організаційні заходи

1.1. Удосконалення схеми одержання та передачі оперативної інформації про виявлення пацієнтів з особливо небезпечною інфекцією або з підозрою на особливо небезпечну інфекцію (далі — хворий).

1.2. Забезпечення безумовного виконання планів-завдань СЕС із забезпечення епідеміологічної безпеки населення під час перебування у закладі охорони здоров’я (вжиття протиепідемічних та профілактичних заходів).

1.3. Організація ефективного виявлення хворих з підозрою на небезпечні інфекційні захворювання на всіх етапах звернення за медичною допомогою.

1.4. Організація та проведення дератизаційних, дезінсекційних заходів на об’єктах та прилеглій території закладу.

1.5. Організація обліку і контролю якості проведення дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних робіт.

2. Підготовка кадрів

2.1. Проведення диференційованої теоретичної і практичної підготовки медичних працівників з питань епідеміології, клініки, діагностики, профілактики та лікування небезпечних інфекційних захворювань з подальшим прийняттям заліків.

2.2. Проведення теоретичної і практичної підготовки лікарів-бактеріологів, лаборантів з питань діагностики бактеріальних особливо небезпечних інфекцій.

2.3. Забезпечення спеціальної підготовки працівників закладу, відповідальних за вжиття профілактичних і протиепідемічних заходів, щодо особливостей виявлення хворого із сигнальними ознаками карантинних та інших особливо небезпечних інфекційних захворювань, надання невідкладної медичної допомоги і вжиття первинних протиепідемічних заходів.

2.4. Організація та проведення навчально-тренувальних занять з локалізації та ліквідації умовних вогнищ небезпечних інфекційних захворювань для медичного персоналу і працівників інших служб з відпрацюванням схем взаємодії між різними службами.

2.5. Розроблення і впровадження плану інформаційно-просвітніх заходів для хворих з питань профілактики небезпечних інфекційних захворювань з використанням всіх форм і засобів масової пропаганди (листівки, пам’ятки, індивідуальні бесіди тощо).

3. Заходи у разі виявлення хворого на небезпечне інфекційне захворювання або випадку смерті від нього

3.1. Забезпечення своєчасного надання інформації про виявлення хворого або летального випадку, до якого могла призвести особливо небезпечна інфекція.

3.2. Проведення термінової оперативної наради з лікарями, молодшими спеціалістами з медичною освітою, молодшими медичними сестрами при виявленні вогнища захворювання.

3.3. Проведення термінового додаткового інструктажу медичного персоналу з організації та дотримання суворого протиепідемічного режиму, забезпечення контролю його виконання.

3.4. Контроль за дотриманням протиепідемічного і дезінфекційного режиму в закладі.

3.5. Проведення медичного спостереження за особами, які контактували з хворим.

3.6. Забезпечення обов’язкового направлення на розтин і кремацію трупів осіб, що померли від кишкових захворювань, харчових отруєнь і з невстановлених причин, з бактеріологічним обстеженням на холеру.

3.7. Організація та забезпечення санітарно-просвітньої роботи з профілактики особливо небезпечних інфекційних захворювань серед пацієнтів закладу.



зміст

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді