Із 13 вересня діють зміни в безперервному професійному розвитку працівників охорони здоров'я

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Зміни стосуються асортименту заходів безперервного професійного розвитку, вимог до їх провайдерів, а також організації та оплати підвищення кваліфікації

Сім правил, як гарантовано отримати бали БПР

КМУ постановою від 06.09.2024 № 1051 уніс зміни до:

Зміни набрали чинності 13 вересня 2024 року. Розгляньмо нові норми докладніше.

1. ФОП може бути провайдером БПР

КМУ уточнив, що провайдерами заходів БПР можуть бути не лише юридичні особи, які провадять діяльність з організації та проведення заходів БПР, а й учасники проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги (партнери з розвитку, виконавці, бенефіціари, реципієнти), зареєстрованих відповідно до постанови КМУ «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» від 15.02.2002 № 153 (пп. 7 п. 1 Положення № 725).

Як бачимо, фізичних осіб — підприємців тут немає. Але нижче в абзаці п’ятому пункту 11 Положення № 725 КМУ визначив, що участь у навчанні у «групах рівних» i підтверджує сертифікат:

  • виданий закладом охорони здоров’я за підписом його керівника

або

  • виданий та підписаний фізичною особою — підприємцем, яка організувала та провела такий захід.

Отже, принаймні такі заходи БПР, як групи рівних, мають право організовувати і проводити ФОПи. Нагадуємо, що МОЗ іще повинне розробити і затвердити положення про групи рівних.

2. Не всі провайдери зобов’язані реєструвати заходи в електронній системі БПР 

Нагадаємо, що норми Положення № 725 із самого початку не стосувалися провайдерів інших держав і випадки проходження заходів БПР за межами України.

Окрім того, вимоги щодо реєстрації в системі БПР не поширюються на центральні органи виконавчої влади, які мають намір бути або є провайдерами. Такі провайдери організовують і проводять заходи БПР відповідно до визначеного ними регламенту. Наприклад, наказом від 21.06.2024 № 1078 МОЗ затвердило Регламент з організації та проведення заходів безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я в Національній службі здоров’я України.

В оновленому Положенні № 725 КМУ уточнив,що головна експертна установа у сфері громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) і центри контролю та профілактики хвороб МОЗ, які проводять заходи БПР, повинні бути зареєстровані як провайдери. Але вони не реєструють у системі безоплатні заходи БПР:

  • які організовані із використанням навчальних матеріалів, що були створені за рахунок коштів проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги (партнерів з розвитку, виконавців, бенефіціарів, реципієнтів), міжнародних організацій, юридичних осіб або були ними передані з дотриманням вимог законодавства з питань інтелектуальної власності;
  • проводять за рахунок коштів проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги (партнерів з розвитку, виконавців, бенефіціарів, реципієнтів), міжнародних організацій, юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Шукайте інформацію про такі заходи на офіційному сайті ЦГЗ. Вони так само відбуватимуться за регламентом, визначеним ЦГЗ і затвердженим МОЗ.

Отже, в електронній системі БПР немає майстер-класів, тренінгів, семінарів, конференцій, електронниї навчальних курсів, фахових (тематичних) шкіл, які проводять іноземні провайдери, МОЗ і ЦГЗ. Але працівники охорони здоров’я можуть брати в них участь, таке навчання зараховується в рамках БПР. 

3. Курси спеціалізації належать до заходів БПР

Положення № 725 регламентує, що бали БПР нараховуються за здобуття формальної, неформальної та інформальної освіти у сфері охорони здоров’я. І в Положенні № 725 наведений вичерпний перелік заходів, які належать до перерахованих видів освіти. До 13 вересня 2024 року в ньому не було циклів спеціалізації, а тепер є.

Отже, до заходів БПР належить навчання на циклах спеціалізації, які проводять у закладах післядипломної освіти, структурних підрозділах закладів фахової передвищої та вищої освіти і наукових установ з метою отримання післядипломної спеціальності та професійної кваліфікації у сфері охорони здоров’я або відновлення професійної/медичної практики за спеціальністю у сфері охорони здоров’я (пп. 1-1 п. 9 Положення № 725).

Чинні переліки циклів спеціалізації і циклів тематичного удосконалення для працівників охорони здоров'я дивіться за посиланням.

4. Провайдерам загрожують обмежувальні заходи за порушення

Моніторинг інформації про провайдерів та дотримання умов проведення заходів БПР проводить адміністратор електронної системи БПР. Наразі за це відповідає некомерційне підприємство «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України».

За результатами моніторингу в разі вивлення порушень адміністратор отримав право застосовувати обмежувальні заходи до провайдерів та окремих заходів БПР. Зауважимо, що обмежувальні заходи, їх види, форми та порядок застосування має визначити МОЗ. Те саме стосується порядку подання скарг на провайдерів і заходи БПР, які не відповідають заявленим вимогам до навчання.

5. ЗОЗ, які організовують заходи БПР, мають надати інформацію про ліцензію на медпрактику

У разі реєстрації провайдера в системі адміністратор укладає з ним договір про надання послуг, пов’язаних із реєстрацією та проведенням заходів БПР. Підписаний договір розміщують у модулі для реєстрації користувачів та заходів БПР системи.

Заклади охорони здоров’я та ФОП, які реєструються провайдерами, мають серед іншого надати адміністратору відомості щодо ліцензії або наказу про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики (абз. 3 п. 14 Положення № 725).

6. Лікарі, які пройшли цикли спеціалізації чи ТУ за державний кошт, не отримають відшкодування за участь у заходах БПР

Як і минулого року, лікарі комунальних ЗОЗ мають можливість отримати відшкодування за участь у заходах БПР у розмірі 2000 грн. Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я отримують бюджетні кошти пропорційно до кількості лікарів, які потребують навчання.

КМУ уточнив, що на компенсацію не претендують лікарі:

  • які отримали путівку на проходження циклів тематичного удосконалення за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підготовка і підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров’я, підготовка наукових та науково-педагогічних кадрів закладами фахової передвищої та вищої освіти»;
  • проходили навчання на циклах спеціалізації в закладах післядипломної освіти, структурних підрозділах закладів вищої освіти і наукових установ за рахунок коштів державного бюджету;
  • проходили навчання на заходах БПР за рахунок коштів проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги (партнерів з розвитку, виконавців, бенефіціарів, реципієнтів), міжнародних організацій, юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством;
  • проходили навчання на заходахБПР, які проводились безоплатно для учасників таких заходів;
  • проходили підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та державну оцінку компетентностей як працівники системи екстреної медичної допомоги та отримали відповідний документ (п. 4 Порядку № 216).

Як бачимо, КМУ актуалізував Положення № 725 з огляду на розвиток освітніх послуг для працівників сфери охорони здоров’я, зокрема, із залученням державних структур і міжнародних проєктів. Припускаємо, що це лише чергові зміни й урядовці надалі уточнюватимуть вимоги до провайдерів і заходів БПР з урахуванням навчальних практик, роботи електронної системи БПР, і пріоритетів у галузі. Окрім того, досі чекаємо від МОЗ на затвердження номенклатур спеціальностей і критеріїв нарахування балів БПР для різних груп працівників сфери охорони здоров’я.

За матеріалами КМУ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3550

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
45511

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2025»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
10577

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді