МОЗ оновило вимоги до проведення щеплень в Україні

Нові вимоги до проведення щеплень і працівники, для яких вакцинація обов’язкова

МОЗ прийняло зміни до Календаря профілактичних щеплень в Україні (далі — Календар щеплень) і Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень (далі — Положення про щеплення), затверджених наказом від 16.09.2011 № 595. Підстава — наказ МОЗ від 18.07.2024 № 1254 у редакції наказу МОЗ від 31.07.2024 № 1351. Документ пройшов громадське обговорення, уже зарестрований у Мін’юсті, але зміни ще не набрали чинності.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

У Календарі щеплень з’явиться новий розділ із Переліком інфекційних хвороб та професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти таких інфекційних хвороб:

Щеплення
для профілактики

Перелік професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням

Дифтерія1

Відповідно до Переліку виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, затвердженого наказом МОЗ від 08.11.2023 № 1925

Правець2

1, 2 Щеплення для профілактики дифтерії та правця проводиться відповідно до розділу II цього Календаря.

Перелік виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, набере чинності 1 жовтня 2024 року. Із цього дня він буде включений до наказу МОЗ «Щодо організації проведення обовʼязкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких повʼязана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 № 280.

Оновлення Положення про щеплення пов’язане насамперед із дозволом відкривати медичні кабінети для проведення вакцинації в аптечних закладах, що діє з 2 червня 2024 року.

Так, Положення про щеплення відтепер передбачатиме, що профілактичні щеплення здійснюються не лише в пунктах щеплень, які можуть бути постійними або тимчасовими, а й у медичних кабінетах аптечних закладів.

До організації проведення вакцинації слід залучати лікарів, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Проводити вакцинацію в пунктах щеплень мають право фахівці з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти та магістри з медсестринства, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги.

У медичних кабінетах аптечних закладів для проведення вакцинації залучатимуть фармацевтичних працівників (фармацевтів, фармацевтів клінічних), які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Відповідальним за проведення профілактичних щеплень є керівник ЗОЗ або ФОП. Порядок проведення профілактичних щеплень внормовують наказом із чітким визначенням відповідальних осіб і функціональних обов’язків медичних і фармацевтичних працівників, які братимуть участь у їх проведенні. 

У зв’язку із зазначеними змінами МОЗ доручило провайдерам безперервного професійного розвитку (БПР) забезпечити організацію проведення заходів БПР лікарів, фармацевтів і фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти та магістрів з медсестринства щодо організації проведення та здійснення вакцинації у формі циклів тематичного удосконалення тривалістю 2 дні та більше. 15% навчальної програми має бути присвячена питанням розпізнавання несприятливих подій після імунізації та реагування на них.

Те саме стосується навчальних програм циклів тематичного удосконалення, які заклади вищої (післядипломної) освіти сфери управління МОЗ мають включити у свої календарні плани з метою перепідготовки фармацевтичних працівників для здійснення вакцинації.

Узгоджувати обсяги профілактичних щеплень, які здійснюють ЗОЗ, із МОЗ АР Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій потрібно буде надалі не в липні-серпні,  а в листопаді-грудні кожного року.

МОЗ також визначило, що медичний кабінет аптечного закладу (місце, де медичні імунобіологічні препарати зберігаються більше ніж двадцять чотири години і передбачено щоденне проведення профілактичних щеплень) має бути оснащений:

  • холодильником для зберігання медичних імунобіологічних препаратів;
  • термометром в холодильнику на другій полиці (місце, що найбільш чутливе до холоду) та термометром для валідації його показань;
  • сумкою-холодильником (термоконтейнером) з двома комплектами холодових елементів (4 елементи в кожному комплекті) та термометром;
  • столиком, що за розмірами здатний вмістити одну невелику сумку-холодильник (термоконтейнер), ін’єкційні матеріали і коробку для безпечної утилізації шприців;
  • наборами лікарських засобів та медичними виробами для надання медичної допомоги при невідкладних станах, а також аптечками для надання екстреної медичної допомоги;
  • коробкою для безпечної утилізації шприців;
  • облаштованим місцем для гігієни рук (вода, мило). За неможливості обладнання місця для миття рук потрібно облаштувати дозатор з антисептиком для обробки шкіри рук;
  • кушеткою для проведення профілактичних щеплень і сповивання дитини, за необхідності, або стільцем;
  • облаштованим місцем для забезпечення медичного спостереження за особою після проведення профілактичного щеплення, медичною ширмою, за необхідності;
  • бактерицидним опромінювачем або іншим пристроєм для знезараження повітря, дозволеним до застосування в установленому порядку;
  • інформаційними матеріалами, плакатами з вакцинації для населення і навчальними посібниками, в тому числі візуалізаційними матеріалами надання екстреної медичної допомоги при невідкладних станах, які можуть виникнути після застосування імунобіологічних препаратів (за можливості);
  • термометром для вимірювання температури у приміщенні.

Раніше уряд змінив Національний перелік основних лікарських засобів.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
73086

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5419

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16434

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9279

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді