Закон про заборону призначати ліки у «співпраці» з фармкомпаніями готують на друге читання у ВРУ

Мова йде про законопроєкт, який розширює перелік обмежень для медпрацівників для недопущення призначень ліків під впливом фінансових стимулів

ВРУ прийняла у першому читанні закон про заборону призначати ліки у «співпраці» з фармкомпаніями

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) ухвалив рішення рекомендувати ВРУ прийняти проєкт Закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності» від 27.11.2023 № 10293 (далі — Законопроєкт) у другому читанні та в цілому як закон України. 

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Законопроєк розробило МОЗ на виконання Державної антикорупційної програми на 2023—2025 роки. Документ визначає обмеження для лікарів, фармацевтів і фахівців із реабілітації, аби вони під час роботи не призначали ліки, медвироби чи допоміжні засоби реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів. Ідеться про:

  • роздачу сувенірної та брендованої продукції;
  • премії, бонуси, подарунки;
  • повернення частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника;
  • участь у конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних препаратів.

Фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупців будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги, які можуть бути еквівалентними за дією, складом або ефективністю. Також Законопроєкт забороняє приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою.

Окрім цього, заборонено виписувати ліки на бланках, які містять рекламну інформацію чи сприяють контролю частоти призначення. Обмеження поширюватимуться також на медичні вироби та допоміжні засоби реабілітації.

Після прийняття Законопроєкту в першому читанні Комітет доопрацював його редакцію з урахуванням пропозицій МОЗ та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. 

Раніше МОЗ повідомило, що в кабінетах асистивних технологій пацієнтам видаватимуть допоміжні засоби реабілітації.

За матеріалами ВРУ та Експертус МедзакладЕкспертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98477

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді