Найпопулярніші запитання від медичних працівників. Липень 2024 року

Редакція експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» обрала найпопулярніші запитання експертам за липень 2024 року

Як знайти актуальну грантову програму

image16 

Тема

Запитання

Відповідь

Преміювання

Чи можна преміювати медичну сестру з нагоди професійного свята, яка щойно вийшла з декретної відпустки? У колдоговорі премія передбачена всім медпрацівникам

Так, можна. Якщо обмеження не передбачені локальними документами, зокрема, положенням про преміювання, премію виплачують усім причетним до свята

Управління кадрами

Чи обовʼязково потрібно мати сестру медичну з масажу або реабілітації, якщо заклад надає послуги за пакетом амбулаторної реабілітації у межах програми медгарантій?

НСЗУ не визначає у специфікаціях до закупівлі послуг з реабілітаційної допомоги в амбулаторних умовах потребу мати в штаті сестру медичну (брата медичного) з реабілітації чи з масажу. Але саме ці фахівці входять до мультидисциплінарної реабілітаційної команди (МДРК). Точний склад МДРК залежить від обсягу і видів реабілітаційної допомоги, яку надає заклад. Тож якщо ЗОЗ планує забезпечити в межах пакета послуги, до надання яких потрібно залучати сестер медичних (братів медичних) із реабілітації чи масажу, ці фахівці мають бути в штаті.

Усі деталі — у роз’ясненні

Що робити кадровику у випадку створення нового КНП внаслідок виділу?

Ознайомтеся з кроками для врегулювання трудових відносин у разі створення КНП через виділ у консультації

Військовий облік

Чи можна забронювати військовозобов’язанного, у якого є мобілізаційне розпорядження?

Ні, не можна. Якщо ТЦК за місцем військового обліку військовозобов’язаного працівника не вилучив мобілізаційне розпорядження як таке, що втратило чинність, воно діє

Відпустки

Працівник просить надати відпустку 33 календарні дні, а роботодавець надає 24 дні. Чи це правомірно?

Так, роботодавець має на це право під час дії воєнного стану.

У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця можна обмежити тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Також у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки.

Докладніше про надання відпусток під час воєнного стану читайте в консультації

Конфлікти з пацієнтами

Які строки надання відповіді на скаргу громадянина на гарячу лінію?

Розглядайте і вирішуйте звернення у строк не більше одного місяця з дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, — невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання.

Якщо в місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник ЗОЗ або його заступник встановлюють необхідний строк для його розгляду і повідомляють про це скаржнику. При цьому загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів.

На обґрунтовану письмову вимогу громадянина строк розгляду можна скоротити. Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядайте першочергово.

Підстава — стаття 20 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР 

Чи потрібно закладу реагувати і скликати медичну раду через усну скаргу? Є лише усні розмови та переписка у вайбері, офіційна заява чи доповідна не надходила

Так, ЗОЗ має реагувати, адже звернення може бути як письмовим, так і усним.

Усне звернення громадянин викладає на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії». Таке звернення записує (реєструє) посадова особа.

Незалежно від форми звернення, воно має містити:

  • прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина;
  • суть порушеного питання, зауваження, пропозиції;
  • заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Медична рада, серед іншого, розглядає питання та надає пропозиції керівництву ЗОЗ щодо скарг пацієнтів або їх близьких осіб

Конфіденційна інформація

До лікарні надійшла заява про видачу консультативного висновку лікаря-психіатра громадянину, який перебуває під спостереженням у лікаря-психіатра і проходив один раз лікування в психоневрологічній лікарні. Цей громадянин є інвалідом дитинства по неврології. Зазначений висновок хоче отримати його племінник. Чи можна видати копію висновку племіннику?

Ні, не можна. Адже законодавство забороняє передавати стороннім особам інформацію про стан психічного здоров’я та звернення по медичну допомогу. Право на одержання і використання таких конфіденційних відомостей має сама особа чи її законний представник.

Так, особа під час надання їй психіатричної допомоги або її законний представник має право на ознайомлення з історією хвороби та іншими документами, а також на отримання в письмовому вигляді будь-яких рішень щодо надання їй психіатричної допомоги відповідно до закону (ст. 26 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 № 1489-IIIдалі — Закон № 1489).

Водночас медичні працівники, інші фахівці, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, та особи, яким у зв’язку з навчанням або виконанням професійних, службових, громадських чи інших обов’язків стало відомо про наявність в особи психічного розладу, про факти звернення за психіатричною допомогою та лікування в психіатриччному закладі чи про перебування у закладі соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади, або спеціальному навчальному закладі, а також інші відомості про стан психічного здоров’я особи, її приватне життя, не можуть розголошувати ці відомості, крім випадків, передбачених частинами третьою, четвертою та п’ятою статті 6 Закону № 1489.

За усвідомленою письмовою згодою особи, яка страждає на психічний розлад, або її законного представника відомості можна передаватися іншим особам лише в інтересах пацієнта:

  • для проведення обстеження та лікування чи захисту її прав і законних інтересів;
  • здійснення наукових досліджень, публікацій в науковій літературі, використання у навчальному процесі.

Допустимо передавати відомості без згоди особи, яка страждає на тяжкий психічний розлад, або без згоди її законного представника:

  • для організації надання особі психіатричної допомоги;
  • провадження досудового розслідування, складання досудової доповіді щодо обвинувачених або судового розгляду за письмовим запитом слідчого, прокурора, суду та представника уповноваженого органу з питань пробації

Інфекційний контроль

Як і чи треба проводити скринінг на туберкульоз у стоматологічній поліклініці?

Вимогу проводити скринінг потенційно інфікованих осіб із проявами захворювань і без них із метою запобігання передавання інфекційних агентів в амбулаторних умовах передбачає пункт 15 розділу IV Заходів Заходів та Засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами, затверджених наказом МОЗ від 03.08.2020 № 1777.

Скринінг на інфекційні хвороби з повітряним (туберкульоз, кір, вітряна віспа), крапельним (ГРВІ, грип) шляхом передачі, хвороби зі змішаним, тобто повітряно-крапельним (COVID-19) шляхом передачі — частина заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Скринінг в амбулаторно-поліклінічних ЗОЗ треба проводити на етапі запису пацієнта на прийом.
Медичний реєстратор повинен уточнити симптоми захворювання та наполягати на дотриманні відповідних рекомендацій за наявності індикаторних скарг. Наприклад, якщо пацієнт кашляє, перед входом до ЗОЗ він має надягнути маску та дотримуватися етикету кашлю.

Докладніше про скринінг — у консультації. Скористайтеся також СОПом та скринінговою анкетою

Обіг підконтрольних речовин

Які документи необхідні для отримання дозволу Нацполіції для ліцензії на підконтрольні речовини?

Аби отримати дозвіл, ЗОЗ подає відповідну заяву державному адміністратору або представнику структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності. Заяву можна подати особисто або через уповноважений юридичною особою орган чи особу.

Перелік документів, які треба додати до заяви дивіться за посиланням

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3550

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді