МОЗ окреслило стратегічні напрями розвитку медсестринства

Відбулася презентація рамкового документу про стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні

МОЗ презентувало стратегічні напрями розвитку медсестринства

Під головуванням міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка відбулася нарада за участі партнерів із проєктів міжнародної технічної допомоги. На зустрічі презентували стратегічні напрями розвитку медсестринства в Україні.

Національна сертифікація керівників з медсестринства — 2025

Мета розробленого рамкового документа — створити системний підхід до розвитку медсестринської освіти, практики та управління, зазначило МОЗ. Реалізація напрямів розвитку і реформування медсестринства має посприяти професійному зростанню медичних сестер і братів, поліпшенню якості надання медпослуг, інтеграції міжнародних стандартів та інновацій у медсестринську діяльність. 

Віктор Ляшко наголосив: 

«Підходи до розвитку сфери медсестринства в Україні мають відповідати реаліям та викликам сьогодення. Одне з найбільш актуальних питань — сучасна якісна освіта. Підготовка кваліфікованих фахівців дасть можливість не лише надавати якісні послуги, а й ефективно реагувати на нові тенденції у сфері охорони здоров’я, а саме: цифровізацію та автоматизацію процесів, застосування новітнього обладнання. Ще один важливий напрям — підвищення іміджу та довіри до професії медичної сестри в суспільстві, адже взаємодія між пацієнтом та медсестрою є важливим фактором, який впливає на результати лікування».

Учасники наради розглянули чотири блоки документа для ознайомлення:

  • освіта;
  • людські ресурси та робоче середовище;
  • розвиток лідерства в медсестринстві;
  • посилення ролі медсестер у наданні послуг. 

Напрями та завдання нового документа узгодили з проєктом Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року. Спільно з МОЗ над його розробленням працювали партнери з USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», бюро ВООЗ в Україні, Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» та ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України».

Сам документ МОЗ поки не оприлюднило. Однак обіцяє представити його фінальний варіант найближчим часом.

Раніше НСЗУ оновила посібник Програми медичних гарантій — 2024.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

СОПи для медсестер: зразки

Зібрали СОПи для медсестер, які можуть знадобитися в щоденній роботі. Зокрема визначили й ті, що актуальні під час воєнного стану
178793

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді