Із 10 травня діє оновлений порядок виявлення та діагностики туберкульозу

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Дія оновленого порядку поширюється на заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та організаційно-правової форми діяльності, а також ФОПів, які отримали ліцензію на медичну практику

Із 10 травня діє оновлений порядок виявлення та діагностики туберкульозу

МОЗ наказом від 01.04.2024 № 553 внесло зміни до Порядку організації виявлення та діагностики туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції, затвердженого наказом МОЗ від 16.02.2022 № 302 (далі Порядок № 302). Нові норми діють із 10.05.2024.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс Тепер Порядок № 302 врегульовує не лише виявлення, а й діагностику туберкульозу (далі —ТБ) і латентної туберкульозної інфекції (далі — ЛТБІ). 

ЗОЗ і ФОП надають послуги з виявлення та діагностики ТБ/ЛТБІ громадянам України, іноземцям та особам без громадянства незалежно від підстави перебування таких осіб на території України та наявності документів, які посвідчують особу.

Розробники документа уточнили, які люди належать до груп підвищеного ризикуi та ключових груп захворювання на ТБ

Оновлений Порядок № 302 зобов’язує обласні, Київську та Севастопольські міські державні адміністрації забезпечувати спеціальну підготовку медпрацівників для проведення діагностики ЛТБІ. А центри контролю та профілактики хвороб —  проводити діагностику ЛТБІ за допомогою тестів вивільнення гамма-інтерферону.

Порядок № 302 містить окремі переліки обов’язкових дій медичних працівників за напрямом виявлення, діагностики та лікування ЛТБІ (профілактичного лікування ТБ) під час надання первинної та спеціалізованої медичної допомоги.

Нагадаємо, з 1 травня діють нові правила оплати послуг за пакетом Програми медичних гарантій «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах».

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Правець: інкубаційний період, збудник, симптоми, вакцинація

Влітку ризик інфікування правцем значно зростає. Тож саме зараз нагадайте пацієнтам про вакцинацію проти смертельно небезпечної хвороби, про її збудник, симптоми та алгоритм дій у випадку можливого зараження
21074

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді