Найпопулярніші запитання від медичних працівників. Березень 2024 року

Редакція експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» обрала найпопулярніші запитання експертам за березень 2024 року

П’ять змін у ліцензуванні медичної практики

image33 

Тема

Запитання

Відповідь

Медогляди

Працівник отримав довідку за результатами психіатричного огляду рік тому. Тепер строк дії цієї довідки — лише 1 рік. Чи потрібно отримувати її заново, якщо працівник потрапив у категорію осіб, які проходять психіатричний огляд раз на три роки?

Для визначення періодичності проходження психіатричних оглядів працівниками певних категорій роботодавці та лікарі мають послуговуватись Переліком категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, затвердженим наказом МОЗ від 26.01.2024 № 139. Цей перелік, а також Зміни до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин набрали чинності 11.03.2024.

Якщо станом на період набрання чинності Наказу № 139 термін переогляду не настав, можна послуговуватись строком визначеним у Переліку, а саме — один раз на три роки.

Перегляньте порядок проведення психіатричних оглядів

Поводження з відходами

Які документи необхідні, щоб отримати ліцензію на поводження з небезпечними відходами?

Роз’яснює експерт

Запобігання корупції

Чи подавати членам ЛКК антикорупційну декларацію?

Так, МОЗ рекомендує головам і членам ЛКК подавати декларації. Адже закон, що виключить цих осіб із переліку декларантів, ще не набрав чинності.

Деталі — у коментарі до законопроєкту

Оплата праці

Чи вносити зміни до колективного договору, щоб встановити доплати за Постановою № 28

Так, реалізація Постанови № 28 у КНП потребує закріплення в колективному договорі. Для цього внесіть у нього відповідні зміни й доповнення

Чи можна надати працівникові три, чотири різні премії, кожна розміром 100% посадового окладу в одному місяці? 

Так, можна. Адже форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження і розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат підприємства запроваджують самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством.

Зокрема, умови, порядок і розміри преміювання працівників керівник затверджує в Положенні про преміювання, яке заклад розробляє самостійно, дотримуючи норм законодавства. Наприклад, можна застосовувати нормативно-правові акти, які стимулюють працівників ефективно виконувати завдання і функції відповідних підрозділів.

Аби уникнути порушень під час нарахування премії, зазначте в Положенні:

  • категорії працівників, на яких поширюється дія преміальної системи;
  • показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників.

Нагадуємо, що до працівників можна застосовувати будь-які заохочення, що містяться в правилах внутрішнього трудового розпорядку, які затвердив трудовий колектив

Сумісництво

Чи може керівник працювати за сумісництвом? Якою в такому разі має бути тривалість робочого часу за сумісництвом? 

Керівник ЗОЗ має право працювати за сумісництвом, якщо цього не забороняють умови в контракту.

Обмеження щодо можливості і тривалості роботи за сумісництвом втратили чинність на підставі постанови КМУ від 22.11.2022 № 1306.

Раніше сумісник не мав права працювати понад 4 год на день і повного робочого дня у вихідний день, а протягом місяця — більше половини місячної норми робочого часу. Нині сумісники можуть працювати повний робочий час

Чи потрібно оплачувати перші п’ять днів листка непрацездатності за основним місцем роботи і за сумісництвом? 

Роботодавець оплачує суміснику перші п’ять днів лікарняного. Щодо інших днів тимчасової непрацездатності, які оплачують коштом ПФУ, ухвалює рішення не призначати допомогу по тимчасовій непрацездатності, якщо лікарняний оплатили за основним місцем роботи.

Докладніше — у роз’ясненні

Безперервний професійний розвиток

Чи можна щорічно проходити курси ТУ для лікарів протягом 5 років? Чи немає обмежень щодо їх кількості? 

Проходити цикли тематичного удосконалення лікар має право щороку. Але врахуйте, що для атестації будуть зараховані бали лише за два таких навчання. Підстава — критерії нарахування балів безперервного професійного розвитку

Гуманітарна допомога

Як отримувати гуманітарну допомогу та хто має списати непридатну гіманітарку?

Для отримання та обліку гуманітарної допомоги застосовуйте порядок, що діє з 01.12.2023. Перегляньте приклад списання непридатних гумнітарних товарів, а також перевірте, хто має знищувати й утилізувати гуманітарні ліки, медвироби та обладнання

Держзакупівлі

Чи має право ЗОЗ провести закупівлю вживаного медичного оюладнання вартістю 95000 грн? 

Так, має. Закон не встановлює жодних обмежень щодо закупівлі будь-якого вживаного обладнання, зокрема медичного. Визначати потребу та доцільність придбання нових чи вживаних товарів  — виняткова компетенція замовника.

Врахуйте, що наразі для закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою ніж 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою ніж 200 тис. грн, робіт, вартість яких є меншою ніж 1,5 млн грн, замовники можуть використовувати електронну систему запупівель (ЕСЗ) відповідно до умов, визначених адміністратором ЕСЗ, зокрема е-каталог для закупівлі товарів.

Тобто використовувати ЕСЗ для таких закупівель — право замовника, яким він може скористатися. В іншому випадку — можете укласти прямий договір про закупівлю без використання ЕСЗ.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді