Як здати в оренду стоматологічне крісло й не наразитися на штрафи

Автор
засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права
Як краще оформити відносини з лікарем-стоматологом, який орендує крісло? Щоб відповісти на це запитання, змоделюємо кілька ситуацій

Курс для керівника стоматології: СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⭐

Існує ситуація, коли стоматологічний заклад отримав ліцензію на медичну практику, зазначивши приміщення (кабінет), де є два робочих місця лікаря-стоматолога. Згодом лікар, заявлений у ліцензії, так і не почав працювати або звільнився. Щоб покрити частину витрат на оренду, стоматологічний заклад вирішує здати в оренду вільне крісло лікарю-стоматологу.

Згідно зі статтею 759 ЦК за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Таке визначення міститься також у статті 283 ГК, але із застереженням, що майно передається у користування саме для здійснення господарської діяльності.

Крім того, частина 2 ст. 628 ЦК передбачає, що сторони можуть укласти договір, який містить елементи різних договорів (змішаний договір). Тому договір з лікарем-стоматологом може містити елементи різних договорів.

NB! Пам’ятайте, що відповідно до статті 627 ЦК сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Сторони зобов’язані протягом 30 календарних днів подати до МОЗ зміни до документів, що подавали для отримання ліцензії на провадження медичної практики, у тому числі про зміну місця провадження медичної діяльності та зміну підстав користування приміщенням.

☀ Як застосовувати тарифну систему оплати праці?

Ситуація 1

Стоматологічний заклад або лікар-стоматолог — ФОП вирішив здати в оренду вільне крісло в кабінеті, де провадиться практика. У такому випадку сторони укладають:

  • договір оренди кабінету
  • договір про спільне користування кабінетом
  • договір про відшкодування комунальних витрат
  • договір оренди або позички обладнання, устаткування тощо

Окрім оплати за оренду, у договорі оренди кабінету зазначають умови відшкодування комунальних витрат та користування спільними приміщеннями — вбиральня, чекальня для пацієнтів тощо.

Як залучити до роботи лікаря-стоматолога — ФОП

Ситуація 2

Стоматологічний заклад або лікар-стоматолог — ФОП виявив бажання передати в оренду стоматологічне крісло з установкою та іншим обладнанням, що знаходиться в окремому кабінеті. У такому випадку сторони мають укласти:

  • договір оренди / суборенди приміщення кабінету
  • договір оренди або позички обладнання, устаткування тощо

Коли укладаєте договір оренди кабінету або приміщення, окрім оплати за оренду, зазначайте умови відшкодування комунальних витрат та користування спільними приміщеннями — вбиральнею, чекальнею для пацієнтів тощо.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді