Україна бере участь у міжнародному проєкті з профілактики неінфекційних захворювань

В Норвегії стартував проєкт JA PreventNCD — «Спільні дії щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань». Центр громадського здоров'я — учасник Проєкту і національний координатор програми EU4Health

Україна бере участь у міжнародному проєкті з профілактики неінфекційних захворювань

На зустрічі в Осло розпочав роботу проєкт JA PreventNCD — «Спільні дії щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань» (далі — Проєкт). Проєкт реалізують у межах програми EU4Health. Його мета — зменшити тягар раку та інших неінфекційних захворювань  (далі — НІЗ) за допомогою усунення факторів ризику.

Професійний календар — сервіс

ЦГЗ — учасник Проєкту і національний координатор програми EU4Health. Його також співфінансує ЄС із загальним бюджетом 95,5 млн євро, що становить 20% від загального бюджету охорони здоров’я ЄС. Проєкт очолює Норвегія та підтримали понад 100 партнерів. Він спрямований на боротьбу з НІЗ та їхніми факторами ризику: незбалансованим харчуванням, вживанням алкоголю, курінням, відсутністю фізичної активності.

Керівник відділу координації та директор відділу Норвезького директорату охорони здоров’я Лінда Гранлунд зазначила, що рак та інші НІЗ становлять значну частку загального тягаря захворювань у Європі, але їм можна запобігти. Тож Проєкт є зміною парадигми, коли 20% бюджетів охорони здоров’я спрямовано на профілактику, а це — європейський підхід.

Професор і науковий координатор Проєкту в Норвезькому інституті громадського здоров’я Кнут-Інге Клепп наголошує на створенні рівних можливостей для різних соціальних груп на шляху до міцного здоров’я. Також він зазначив, що в контексті боротьби із НІЗ потрібні спільні дії. COVID-19 підкреслив важливість транскордонного співробітництва у розв’язанні криз у галузі охорони здоров’я. Попри те, що НІЗ повільніше розвиваються, вони представляють значну кризу, яка вимагає скоординованих дій.

Відомості щодо Проєкту із запобігання НІЗ у цифрах:

  • 25 європейських країн-учасників, серед них — Україна
  • 99 партнерів + понад 10 асоційованих
  • 4-річний період реалізації
  • 95,5 млн євро становить бюджет

НІЗ, рак, цукровий діабет ІІ типу, серцево-судинні та респіраторні захворювання — серйозна проблема для громадського здоров’я, оскільки понад 75% людей стикаються з ризиком цих захворювань. Лише в ЄС витрати на НІЗ становлять 115 млрд євро щорічно. 

Раніше МОЗ затвердило методичні рекомендації із запровадження безбар’єрності в медзакладах.

За матеріалами ЦГЗ та Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50047

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3433

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді