Чи доцільно вводити страхову медицину в 2015 році?

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: «Твердження про те, що ввести страхову медицину необхідно з 1 січня 2015 року є вкрай небезпечним для України. Адже не створені механізми контролю якості надання допомоги і розрахунків. Це створює безпрецедентну нову корупційну системну складову!»

За словами народного депутата України Ольги БОГОМОЛЕЦЬ, без виконання нижченаведених завдань, запровадження страхової медицини не поліпшить ані умови для лікарів, ані стан пацієнтів по всій Україні. Серед першочергових завдань особливої уваги заслуговують такі:

  • повна інвентаризація закладів охорони здоров’я;
  • адаптування вітчизняних клінічних протоколів під європейські стандарти;
  • створення реєстру всіх працівників медичних закладів та механізмів їх фінансового заохочення;
  • обчислення вартості медичних послуг;
  • створення єдиного медичного простору;
  • ухвалення базового гарантованого пакету безоплатних медичних послуг;
  • організація системи контролю якості надання медичних послуг.

«Також дуже дивним і невідповідним прозорості роботи і боротьбі з корупцією є переведення відповідальності за введення страхової медицини у відання комітету з соціального захисту. Адже страхова медицина має базуватися на діагнозі лікаря і тільки її пряме поєднання з системою охорони здоров’я дозволяє уникнути корупції і провести жорсткий контроль адресного використання коштів. Створення ж окремого механізму страхування, не прив’язаного до діагнозу пацієнта, відчиняє різнобарвні вікна для корупції», — зауважила народний депутат України. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді