МОЗ розповіло про пріоритети проєкту USAID в охороні здоров’я на 2024 рік

МОЗ та USAID визначили пріоритети співпраці на наступний рік

МОЗ розповіло про пріоритети проєкту USAID в охороні здоров’я на 2024 рік

Керівництво МОЗ, Офісу охорони здоров’я USAID в Україні та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» обговорили результати спільної роботи у 2023 році та плани на наступний рік. Про це повідомило МОЗ.

Антикорупційні декларації: хто з медиків має подавати

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» надає системну підтримку МОЗ щодо розробки нормативно-правових актів, спрямованих на побудову більш якісної та прозорої системи охорони здоров’я.

Зокрема, партнери долучилися до розробки постанови КМУ, яка врегульовує порядок створення наглядових рад у медзакладах. Обов’язково наглядові ради працюватимуть при лікарнях, що надають спеціалізовану медичну допомогу та мають контракти із НСЗУ. До наглядових рад входитимуть представники громадськості. Для того щоб механізм повноцінно запрацював, у межах спільної роботи наступного року МОЗ та USAID розроблять відповідні рекомендації для лікарень і проведуть тренінги.

Також МОЗ та USAID обговорили подальшу координацію роботи донорів у сфері відновлення та гуманітарної допомоги. Розроблені інформаційні панелі дають змогу побачити, де саме працюють ті чи ті донорські організації та яку саме допомогу надають. Це підвищує ефективність роботи і консолідує зусилля. 

Ще одне важливе питанням — відновлення доступу до медичної допомоги в громадах, які постраждали від війни. Для цього проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров‘я» реалізує програму надання грантів для відновлення медичних закладів, які зазнали пошкоджень або руйнувань у період війни. Програма передбачає фінансування невеликих програм і заходів. Наразі таку можливість  отримали 14 медзакладів.

Окрім цього, у 2024 році МОЗ та USAID продовжать реалізацію проєктів у сфері цифровізації. Зокрема йдеться про ініціативи, спрямовані на покращення якості даних, управління ними, кібербезпеку, кіберзахист, покращення цифрової компетентності медичних працівників. А ще — про створення інформаційної платформи даних — системи, яка забезпечить єдині стандарти й управління всіма наявними даними в медичній сфері, а також надасть інструменти для їх якісного аналізу.  

Раніше Уряд урегулював порядок створення наглядових рад у медичних закладах.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді