Уряд урегулював порядок створення наглядових рад у медичних закладах

Які ЗОЗ обов’язково матимуть наглядові ради? КМУ ухвалив відповідну постанову

Уряд урегулював порядок створення наглядових рад у медичних закладах

Уряд ухвалив постанову «Про наглядову раду закладу охорони здоров’я» від 21.11.2023 № 1221 (далі Постанова № 1221), якою затвердив:

Атестація медиків в умовах війни

Відповідно до Постанови № 1221 обов’язково наглядові ради утворюватимуть у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу та уклали договори з НСЗУ. В інших ЗОЗ наглядові ради утворюватимуть за бажанням. У будь-якому випадку для цього портібне рішення власника ЗОЗ або уповноваженого ним органу. 

Вимога про наявність у спеціалізованому ЗОЗ наглядової ради для укладення договору з НСЗУ почне діяти через шість місяців після припинення або скасування воєнного стану, але не раніше завершення формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я відповідних госпітальних округів (п. 4 Постанови № 1221).

Нагадаємо, що обов’язок і базові норми, які стосуються утворення та повноважень наглядових рад ЗОЗ встановив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» від 01.07.2022 № 2347-IX. Ці норми наведені в статті 24 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 2801-XII (далі Основи).

Наглядова рада — це колегіальний орган управління закладу охорони здоров’я, який у межах компетенції, визначеної законом і положенням про наглядову раду, здійснює управління закладом охорони здоров’я, а також контролює діяльність керівника закладу охорони здоров’я (п. 2 Порядку утворення наглядової ради закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 21.11.2023 № 1221)

Раніше стаття 24 Основ, містила норму про спостережні ради, але механізми корпоративного управління в ЗОЗ протягом цих років фактично не були сформовані. Саме тому поява нових ресурсів і можливостей для розвитку, які з’явились у ЗОЗ, потребують ефективного управління та збільшення підзвітності перед їх власниками та громадськістю. 

Коли набере чинності Постанова № 1221, перестане діяти постанова КМУ «Про спостережну раду закладу охорони здоров’я та внесення змін до Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я» від 27.12.2017 № 1077.

Раніше МОЗ знову призупинило атестацію працівників охорони здоров’я на період воєнного стану.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді