Мережа реабілітаційних відділень кластерних і надкластерних лікарень має запрацювати до кінця 2023 року

Департаменти охорони здоров’я та обласні військові адміністрації зобов’язані завершити формування мережі реабілітаційних відділень на базі кластерних і надкластерних лікарень до кінця 2023 року. Відповідне доручення дав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Мережа реабілітаційних відділень кластерних і надкластерних лікарень має запрацювати до кінця 2023 року

МОЗ наголошує, що концепція розбудови системи реабілітації на базі спроможної мережі повністю вирішує питання доступності реабілітаційної допомоги. Її підтримка на місцевому рівні залежить виключно від раціонального та відповідального визначення пріоритетів очільників громад.

Вісім нових нормативних документів у вересні

Залишків коштів на рахунках лікарень у переважній більшості випадків достатньо для оперативного запуску сучасних реабілітаційних відділень. До того ж області, у яких розташовані військові частини та навчальні центри, отримують значно більше надходжень до місцевих бюджетів завдяки податку на доходи фізичних осіб. 

Як розпорядитися грошима – місцева влада вирішує самостійно. Утім пріоритетом має бути не бруківка, а люди. Українські військовослужбовці заслуговують на вдячність. Вдячність кожного українця і місцевої влади, зокрема. 

До кінця року неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають з’явитись у всіх 228 кластерних і надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. По 30–60 реабілітаційних ліжок у кожному зних. Загалом у межах країни йдеться про понад 5250 ліжок. Це дасть змогу щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Також заплановано створити шість спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони охоплять: 

  • пацієнтів із травмами спинного мозку;
  • людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • людей із важкою нейротравмою;
  • пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
  • людей, яким потрібна складна реабілітація в разі ампутацій.

Мета реалізації проєкту – сформувати близько 7800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. 

Раніше Уряд визначив умови ліцензування для всіх надавачів реабілітаційної допомоги.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді