НСЗУ не співпрацюватиме з лікарнями спроможної мережі, де немає кондиціонерів у палатах

Лікарні спроможної мережі без кондиціонерів у палатах та ординаторських втратять можливість контрактуватися із НСЗУ за певними пакетами вже з 1 січня 2024 року. Про це повідомило МОЗ

НСЗУ не співпрацюватиме з лікарнями спроможної мережі, де немає кондиціонерів у палатах

Законодавство визначає особливі вимоги до мікроклімату приміщень медичних закладів, наголосило МОЗ. Це стосується показників:

  • рівня вологості;
  • температури повітря;
  • кондиціонування тощо.

Від мікроклімату залежить як стан здоров’я пацієнта, так і самопочуття медпрацівників. Минулорічний опалювальний сезон в умовах повномасштабної війни і постійних «блекаутів» показав, наскільки важливо, щоб кожна лікарня була оснащена автономними джерелами безперебійного електроживлення. 

Як скласти стратегічний план розвитку закладу охорони здоров’я

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що медзаклади, які увійшли до спроможної мережі, повинні бути готовими не лише до викликів зими, а й уже готувати комфортне перебування пацієнтів у літній сезон. 

МОЗ детально проаналізувало ситуацію із забезпеченням кондиціонерами медзакладів, які увійшли до спроможної мережі. Результати свідчать, що наразі із понад 54 000 палат кондиціонери мають лише 6897. Тобто кондиціонерами забезпечені лише 12% палат. Віктор Ляшко зазначив:

«Міністерство охорони здоров’я допомагає лікарням і з залученням коштів для реконструкції, і з забезпеченням дороговартісним обладнанням. Забезпечити ж комфортні умови перебування безпосередньо в палатах — це те, що фінансово під силу самим закладам. Ми бачимо це із тих залишків коштів, які є сьогодні на рахунках в лікарнях, за даними Нацслужби здоров’я, це — понад 23 млрд грн. Ці кошти — не абстрактні цифри на рахунках, вони мають використовуватися на благо пацієнтів та покращення якості надання медичної допомоги».

За словами очільника МОЗ, пацієнти під час лікування у медзакладі мають перебувати в комфортних умовах, а медики повинні мати гідні умови праці. Тому наразі керівники лікарень спроможної мережі мають завдання до кінця року забезпечити кондиціонерами палати та ординаторські у своєму медзакладі.

Лікарні спроможної мережі, які не зможуть забезпечити кондиціонерами свої приміщення відповідно до вимог, втратять можливість контрактуватися із НСЗУ за певними пакетами із 1 січня 2024 року.

Раніше НСЗУ повідомило, що допоможе закладам Національної академії медичних наук України приєднатися до Програми медичних гарантій — 2024.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді