Замісна підтримувальна терапія: пріоритетні напрями на 2024-2026 роки (роз'яснення ЦГЗ)

Які напрями стануть пріорітетними у програмі ЗПТ на 2024—2026 роки

Замісна підтримувальна терапія: пріоритетні напрями на 2024-2026 роки (роз'яснення ЦГЗ)

Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у національному діалозі представників України та Глобального Фонду для боротьби із ВІЛ і туберкульозом, який проходив у Польщі. Цей захід дасть змогу українським державним органам, громадським організаціям і міжнародним партнерам сформувати грантову заявку, залежно від потреб лікування ВІЛ і туберкульозу в Україні.

Як адмініструвати антимікробні препарати в медзакладі

Один із головних напрямів обговорення — плани щодо розвитку програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Експерти планують та визначають пріоритети у співпраці з представниками спільнот осіб, які вживають наркотики.

Під час стратегічного діалогу експерти виділили шість пріоритетів у розвитку програми ЗПТ на 2024—2026 роки:

1. Посилення системи моніторингу та оцінювання якості послуг ЗПТ через впровадження медичної інформаційної системи — єдиного реєстру пацієнтів.

2. Удосконалення нормативно-правової бази задля усунення бар’єрів до отримання послуг ЗПТ. Це дасть змогу спростити підходи до встановлення діагнозу, усунути дискримінаційні положення, розширити територіальний доступ до послуг через впровадження мобільних амбулаторій ЗПТ і телемедицини, можливості видання препаратів «на руки» на більший строк у регіонах, де йдуть активні бойові дії, тощо.

3. Розширення програми та доступу до послуг ЗПТ через впровадження підходів телемедицини, врегулювання системи виписки рецептів на препарати ЗПТ, налагодження системи переадресації до програми ЗПТ, відкриття нових ЗОЗ і залучення сімейних лікарів до надання ЗПТ тощо.

4. Підтримка провайдерів послуг і підвищення рівня знань щодо ЗПТ й супутніх захворювань (ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити, психічні розлади тощо). Впровадження заходів із запобігання професійному вигоранню медиків, залучених до надання послуг ЗПТ.

5. Покращення якості послуг ЗПТ за чотирма напрямами:

  • діагностики та лікування супутньої психічної коморбідності (наявності одного або кількох захворювань, крім первинного);
  • впровадження ефективних і доказових психосоціальних інтервенцій та інтервенцій, спрямованих на скорочення вживання алкоголю;
  • діагностики та лікування інших супутніх захворювань серед яких ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити;
  • симптоматичного лікування побічних реакцій на препарати ЗПТ тощо.

6. Розробка й реалізація комплексного міжсекторального плану інформаційної та комунікаційної діяльності з протидії хибним уявленням щодо ЗПТ.

Коли значна частина витрат із держбюджету йде на фінансування ЗСУ, допомога партнерів, зокрема Глобального фонду, вкрай важлива для України, щоб забезпечити безперервність надання послуг ЗПТ.

Раніше у МОЗ повідомили, що Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50726

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3461

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6946

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді