МОЗ затвердило нове положення про післядипломну освіту й заходи БПР для медичних і фармацевтичних фахівців

Зміни у безперервному професійному розвитку медичних працівників: роз'яснення МОЗ

likar.jpg

Дипломований фахівець повинен регулярно поглиблювати професійний рівень, підвищувати кваліфікацію на циклах тематичного удосконалення чи інших заходах безперервного професійного розвитку (БПР), або проходити післядипломну підготовку на циклах спеціалізації (здобуття вторинної спеціальності).

Чи подавати особисті освітні портфоліо, якщо атестацію під час воєнного стану призупинено

Ця вимога поширюється не лише на лікарів і фармацевтів зі ступенем магістра, але й на медсестер, акушерок, фельдшерів, асистентів фармацевтів, лаборантів і зубних техніків, які мають ступінь фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра або бакалавра. Медсестри також можуть здобувати ступінь магістра.

Наказ МОЗ «Про підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою» від 07.09.1993 № 198 вже не відповідає сучасним вимогам освітнього законодавства та тенденціям розвитку медпрацівників. Тому МОЗ затвердило наказ «Про подальше удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства» від 10.11.2022 № 2016 (далі — Наказ № 2016). Документ був зареєстрований у Мінʼюсті 10 січня і набере чинності найближчим часом.

Наказ № 2016 врегульовує порядок проходження циклів спеціалізації за фахом і профілем роботи і циклів тематичного удосконалення для цієї категорії фахівців, а також затверджує їх переліки. Під час формування переліків експерти враховували сучасні потреби галузі охорони здоровʼя та пропозиції професійних спільнот. Переліки не є вичерпними, тому заклади освіти в межах своєї автономії можуть змінювати й розширювати їх. 

Особливої уваги заслуговує запровадження циклу спеціалізації за фахом «Фізична та реабілітаційна медицина» для підготовки медсестер із реабілітації. Також впроваджуються цикли тематичного удосконалення з двох актуальних в умовах воєнного часу напрямів: «Догляд за ранами» й «Психологічні і духовні аспекти сестринського догляду».

Окрім того, МОЗ повідомляє, що нині триває робота над наказом, який врегулює питання БПР медсестер та інших фахівців з медичною і фармацевтичною освітою. Міністерство закликає долучатися до спільної роботи і надсилати пропозиції. 

Раніше у МОЗ дали роз'яснення, яким буде функціонал електронної системи БПР, що запрацює у 2023 році.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

Вища школа безперервного професійного розвитку: оберіть навчальну програму

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3529

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
45152

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2025»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
10541

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді