Посилення заходів з лікування інсультів в Україні: в чому головні зміни

Як в Україні відбувається лікування пацієнтів з інсультом у межах медичної реформи

photo_2022-10-27_10-12-57.jpg

Пацієнти з інсультом, які отримали своєчасну кваліфіковану медичну допомогу, реабілітацію на ранніх етапах, мають більше шансів унеможливити неповоротні зміни та повернутися до повноцінного життя. Для удосконалення цих заходів, влітку поточного року МОЗ розпочало запровадження чергового етапу медичної реформи, в межах якого, зокрема, буде змінено підходи до лікування інсультів. 

Проблема була виявлена після зіставлення статистичних даних, де, порівняно з країнами ЄС, Україна має високу смертність та інвалідність після перенесеного інсульту. Основною причиною ГПМК є пізня діагностика та застарілі маршрути пацієнта, методи діагностики, відсутність обладнання та фахівців.

Заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко зазначив:

«У рамках реформи ми створимо спроможну мережу закладів із наявними інсультними центрами та блоками. Саме ці медичні заклади будуть мати у своєму складі потужні кардіологічні блоки, які дозволять застосовувати сучасні методи лікування, такі як тромболізис та тромбоекстракція. Також у таких медичних закладах буде зосереджена необхідна реабілітація, яка надасть змогу пацієнтові повернутися до нормального життя».

Також Олексій Яременко нагадав, що окрім кроків, які робить держава та медичні установи, для поліпшення лікування інсультів, внесок може зробити і кожен українець – займатися профілактичними заходами. До них відносять:

  • своєчасні планові огляди;
  • відмова від споживання алкоголю та куріння, наркотиків;
  • контроль АТ;
  • здорове харчування + фізична активність.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, які обстеження у сімейного лікаря можна пройти безоплатно.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді