Ляшко уточнив, які заклади мають право лікувати пацієнтів з інфарктами та інсультами

Про це він розповів на селекторній нараді з очільниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я в регіонах та керівниками центрів екстреної медичної допомоги, присвяченій правильній маршрутизації пацієнтів з інсультами та інфарктами для надання якісної медичної допомоги

Ляшко уточнив, які заклади мають право лікувати пацієнтів з інфарктами та інсультами

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що лікувати пацієнтів з інфарктами та інсультами мають лише в закладах, що уклали договори з НСЗУ за відповідними пакетами.

Як убезпечити працівників ЗОЗ в умовах воєнного стану

«У час війни ми не можемо собі дозволити втрачати людей лише через недотримання правильної маршрутизації пацієнтів із інсультами та інфарктами. Все має бути чітко: є законтрактований на відповідний пакет найближчий заклад охорони здоров’я — туди й мають везти пацієнтів у таких станах. Недопустимо, щоб лікуванням інсультів та інфарктів займались заклади, де не створено для цього відповідних умов», — зазначив Ляшко.

Очільник МОЗ звернув увагу: дотримуватися маршруту пацієнта важливо зокрема і у випадку, якщо на доїзд бригади екстреної допомоги потрібен тривалий час. Тобто госпіталізувати пацієнта мають у заклад, що має можливість надати необхідний обсяг екстреної медичної допомоги у відповідному невідкладному стані, зокрема має укладений договір з НСЗУ на такий пакет Програми медичних гарантій.

Як свідчать офіційні дані свідчать, пацієнти мають значно більші шанси вижити та швидше одужати саме в медзакладах, що законтрактовані для надання медичної допомоги у разі гострого коронарного синдрому та гострого мозкового інсульту.

МОЗ нагадує, що пацієнтів із гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST та гострим мозковим інсультом мають транспортувати за затвердженим клінічним маршрутом. Так визначають:

  • Порядок організації надання медичної допомоги та госпіталізації пацієнтів з гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST бригадами екстреної медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 28.09.2017 № 1181
  • Порядок організації надання медичної допомоги пацієнтам із підозрою на гострий мозковий інсульт у системі екстреної медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 № 2203

Останній має бути затверджений структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних адміністрацій.

Під час маршрутизації пацієнта обов’язково варто дотримуватися Порядку транспортування пацієнтів бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров'я, затвердженим наказом МОЗ від 26.03.2021 № 583.

Раніше Ляшко розповів, за яких умов можна придбати антибіотики без рецепта.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді