Закон про оптимізацію трудових відносин: що керівнику медзакладу зробити вже сьогодні

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352) опублікували в газеті «Голос України» від 18.07.2022 № 147. Тож він набрав чинності 19.07.2022

Закон про оптимізацію трудових відносин вже діє: що керівнику медзакладу зробити вже сьогодні

Відповідно до закону № 2352 змінюються умови регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, вводяться нові підстави для звільнення працівників, скасовується збереження середнього заробітку для працівників-військовослужбовців, змінюється порядок оплати відпусток тощо.

Як відреагувати на ці зміни?

1. Насамперед підготуйте накази про скасування виплати середнього заробітку для працівників, що проходять військову службу. За такими працівниками зберігайте лише робоче місце і посаду.

Скачати зразок наказу

Зробіть це, якщо не плануєте встановити додаткові, порівняно з законодавством, трудові гарантії для таких працівників на підставі статті 9-1 КЗпП за рахунок коштів підприємства.

✎ Зміни не стосуються добровольців територіальної оборони.

2. Вивчіть зміни щодо відпусток та дійте за новими правилами, коли приймаєте нового працівника, визначаєте тривалість відпустки, оформлюєте та оплачуєте її.

Докладні покрокові алгоритми і зразки публікуватимемо в Експертус Медзаклад.

Раніше ми розповідали про основні новації другого Закону про оптимізацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

Команда експертів Експертус Кадри

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді