Основні новації другого Закону про оптимізацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Експерт характеризує нововведення закону та невизначеності, які він усуває

Основні новації другого Закону про оптимізацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Верховна Рада на своєму засіданні 1 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт від 05.04.2022 № 7251, далі — Закон, Законопроєкт № 7251).

Літні зміни в медичному законодавстві: вебінар

Основні новації

1. На час оголошення воєнного або надзвичайного стану роботодавці зможуть здійснювати повідомлення та вести документи з питань трудових відносин в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або відправляти електронні носії, на яких записано документ, відповідно до законодавства у сфері електронного документообігу.

2. Через активні бойові дії на території України та знищення майна підприємств, установ, організацій, запровадять додаткові підстави для звільнення працівника:

  • смерть ФОП, який використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою
  • смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим
  • підстави, передбачені іншими законами

Роботодавець зможе також звільнити працівника:

  • який не з’являється на роботі понад чотири місяці та не повідомляє про причини такої відсутності
  • якому не може забезпечувати необхідні умови праці, якщо виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій. Таких працівників вивільнятимуть за особливою процедурою

3. Із Кодексу законів про працю України (КЗпП) виключать статтю 81 та частину 3 статті 83, які передбачають право працівника перевести грошову компенсацію за невикористані ним дні щорічної відпустки на інше підприємство, в установу, організацію під час переведення.

Аналогічні зміни внесуть до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Грошові компенсації за невикористані працівником дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки на дітей, які він не одержав за життя, виплачуватимуть членам сім’ї, а у разі їх відсутності такі кошти увійдуть до складу спадщини. Для цього частину 6 статті 83 КЗпП викладуть у редакції, яка відповідатиме статті 1227 Цивільного кодексу України.

4. Встановлять строк виплати зарплати за час відпустки — не пізніше останнього дня перед початком відпустки (з урахуванням норм Конвенції МОП «Про оплачувані відпустки» від 24.06.1970 № 132).

5. За працівниками, яких призвали на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняли на військову службу за контрактом, не зберігатимуть середній заробіток, а строк служби не увійде до стажу для щорічної основної відпустки. Для цього приведуть у відповідність статтю 119 КЗпП та статтю 9 Закону про відпустки.

6. Визначать поняття сумісництва.

✅✅✅ Мобілізація медпрацівників — 2022: чи всі медики військовозобов’язані

Усунення невизначеностей

Законопроект № 7251 усуває законодавчі невизначеності Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

1. Дію Закону № 2136 поширять на держслужбовців, посадових осіб ОМС та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні.

2. Конкретизують порядок встановлення робочого часу та часу відпочинку, зокрема — яким категоріям працівників можна збільшити тривалість роботи упродовж тижня.

3. Відновлять механізм оплати праці за роботу у вихідний день (ст. 72 КЗпП).

4. Уточнять порядок надання щорічної основної відпустки: роботодавець може обмежити щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. за поточний робочий рік.

5. Уточнять порядок та умови, за яких призупинятимуть дію трудового договору: роботодавець надсилатиме наказ, укладений з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування, на погодження військово-цивільній адміністрації.

6. Порядок визначення та відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних з трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії, за рахунок держави, що здійснює військову агресію проти України, встановить КМУ.

У період дії воєнного стану Держпраці та її територіальні органи зможуть здійснювати позапланові заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, та ФОП в частині додержання вимог цього Закону, з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів.

Із текстом Закону можна ознайомитися за посиланням.

Олена Петровська,
провідний експерт Експертус: Кадри

За матеріалами ВРУ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

СОПи для медсестер: зразки

Зібрали СОПи для медсестер, які можуть знадобитися в щоденній роботі. Зокрема визначили й ті, що актуальні під час воєнного стану
178103

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4650

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді