Дитяча психологиня радить, як допомогти дитині не боятися сирен і гучних звуків

Теми:
МОЗ попросило дитячу та сімейну психологиню, авторку книг з дитячої психології Світлану Ройз розповісти, як заспокоїти дитину та навчити її правильно реагувати на звуки повітряної тривоги

Дитяча психологиня радить, як допомогти дитині не боятися сирен і гучних звуків

Нормально боятися того, що лікає. Утім, оскільки діти передусім зважають на нашу реаакцію і те, як ми їм пояснюємо і які діє пропонуємо виконувати, нам важливо чітко знати, як діяти у випадку гучних сирен, вибухів тощо.

Як вести медичні записи в умовах війни

Світлана Ройз радить: щоб допомогти дитині впоратися зі страхом і навчити її реагувати на гучні звуки, як-то сирена чи гуркіт, варто діяти за алгоритмом.

1. Нормалізація

Дорослий спочатку фіксує і пояснює дитині ситуацію: я бачу, що ти боїшся. Так, це ж дуже гучний і неприємний звук, який насправді лякає. Але коли ми чуємо сирену, це означає, що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Цей звук сповіщає, що про нашу безпеку дбають. І нам потрібно подбати про себе, тому ми йдемо в безпечне місце.

2. Підтримка

Дорослий дає дитині сигнал про підтримку: я з тобою і буду з тобою весь час. Відтак пропонує дію: хочеш, я візьму тебе на руки/обійму, а ти візьмеш свою іграшку?

Оскільки безпорадність травматична, дитина має відчувати, що може вплинути на щось: тримати іграшку, піклуватись про тварину, взяти воду, рахувати кроки. Це надаватиме їй відчуття своєї сили.

3. Завершення

Коли загроза минула, слід обов’язково наголосити на цьому: «Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був (була) таким сміливим, міцним. Ми чули так багато гучних звуків (їх можна назвати), але ми впорались».

Зверніть увагу дитини на її силу. Можете сказати, що пишаєтесь її стійкістю і тим, як вона піклувалася про свою іграшку, молодшого брата чи сестру, про себе саму, чітко виконувала ваші вказівки тощо.

Спробуйте пограти в «терапевтичну гру»: розтерти вуха і уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю те, що їм заважає. Можна уявити себе собакою, який щойно вийшов з води і струшує з себе всю воду.

Далі «побудуйте» місток до наступних дій: запитайте в дитини, що будете робити, коли вийдете з укриття.

✅✅✅ Благодійні внески в медзакладах: як отримувати й звітувати

Як зняти напругу аудіального каналу

Світлана Ройз також порадила прийоми, що допоможуть відволіктися та знизити напругу, повʼязану з гучними звуками. Їх потрібно використовувати відповідно до ситуації, можливостей та уподобань дитини.

Запропонуйте дитині:

  • поспівати пісні
  • послухати аудіоказку в навушниках
  • промовляти дражнилки на російську армію на кожну сирену — знецінювання і прояви вербальної агресії, дозволені батьками, допомагають дітям відреагувати емоції.
  • помасажувати вуха, наче ми робимо масаж вух слонику, та простукати зону за вухами
  • виконати дихальні практики з гучним видихом (можна робити видих з відкритим ротом)
  • пограти в слоника, який обмахується вухами: прикладаємо долоні до вух — відкриваємо — закриваємо
  • пограти в «комахи» — це одна з «псевдоагресивних» ігор: уявляємо, що в приміщенні багато комарів і ловимо їх, плескаючи гучно в долоні, але не торкаючись інших гравців, а поруч із ними
  • викликати позіхання — проводимо пальцями від козелка вуха до щелепного суглоба і пропонуємо дитині позіхати
  • посмоктати льодяник, сухофрукт або жувати жувальну цукерку чи гумку
  • попускати мильні бульбашки, щоб стимулювати потужний видих, — якщо дозволяють обставини

Щоб допомогти дітям та батькам пережити війну, навчитися правильно реагувати на стресові ситуації та залишатися сильними було Світлана Ройз розробила онлайн-курс «Як підтримати дитину під час війни?». Психологиня розповість, як говорити з дитиною про війну, долати її страхи та тривоги, боротися з панічними атаками та реагувати на істерики.

Раніше МОЗ затвердило новий порядок психіатричних оглядів.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Кашлюк: симптоми, діагностика, профілактика

Зараз в Україні фіксують непоодинокі випадки кашлюку як у дітей, так і у дорослих. Приділіть увагу просвітницькій роботі серед пацієнтів щодо причин, лікування і профілактики цього захворювання
527

Правець: інкубаційний період, збудник, симптоми, вакцинація

Влітку ризик інфікування правцем значно зростає. Тож саме зараз нагадайте пацієнтам про вакцинацію проти смертельно небезпечної хвороби, про її збудник, симптоми та алгоритм дій у випадку можливого зараження
22373

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді