Працевлаштування та оплата праці медиків-переселенців: роз’яснення МОЗ

Через збройну агресію росії та/або окупацію територій багато медиків змушені виїжджати до більш безпечних регіонів України та шукати інше місце роботи. Відтак МОЗ врегулювало норми працевлаштування медпрацівників, які через повномасштабну війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи, у медзаклади інших регіонів країни для надання медичних послуг населенню

Які документи потрібні внутрішньо переміщеному медику, щоб працевлаштуватися в ЗОЗ

Тимчасове залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я врегульовує наказ МОЗ «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України» від 04.03.2022 № 414.

Як розрахувати штатні посади лікарів

Медпрацівник, який отримав довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, може звернутися до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської військових адміністрацій. Далі його мають направити до закладу охорони здоров’я, де є потреба у кадрах із його спеціальністю та кваліфікацією.

УВАГА! Облік робочого часу медпрацівника веде заклад, до якого його направлено. Потім ці дані передають до закладу за основним місцем роботи. Після цього працівник отримує заробітну плату.

Виїхати на роботу до іншого закладу охорони здоров’я медик може з дозволу керівника медзакладу та військової адміністрації.

Узагальненну інформацію щодо кадрових потреб у закладах охорони здоров’я регіонів МОЗ збирає через систему MedData.

Щотижня відповідальні особи закладів охорони здоров’я подають до цієї системи оновлену інформацію щодо кількості внутрішньо переміщених медиків із розподілом їх за професійними групами (професіонали, фахівці, технічні працівники) та формою трудових відносин із закладом охорони здоров’я, як-от:

  • зараховані на основне місце роботи
  • зараховані за сумісництвом
  • виконують професійні обов’язки поза основним місцем роботи, але табелюються за основним місцем роботи

Заклади охорони здоров’я подають інформацію щодо наявності вакантних місць медпрацівників до департаментів охорони здоров’я обласних військових адміністрацій. Ті далі інформують внутрішньо переміщених медичних працівників щодо наявних вакансій та координують процес їх працевлаштування на території відповідних регіонів.

Наразі жодних ускладнень із кадровим забезпеченням у сфері охорони здоров’я немає.

Станом на 13 липня можливістю працевлаштуватися в іншому медзакладі скористалися 3582 внутрішньо переміщені медичні працівники. Серед них:

  • 1 766 лікарів
  • 1181 фахівець (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевтів)
  • 635 санітарних та технічних працівників

Загалом найбільше працевлаштованих працівників охорони здоров’я, які вимушено переїхали до інших регіонів, зареєстровані:

  • у Дніпропетровській області — 472
  • Харківській області — 356
  • Полтавській області — 323
  • Львівській області — 313

Нагадуємо, що порядок працевлаштування на роботу в інший заклад охорони здоров’я для внутрішньо переміщених медпрацівників такий самий, як і в разі звичайного працевлаштування. Раніше МОЗ розповідало, які документи потрібні внутрішньо переміщеному медику, щоб працевлаштуватися в ЗОЗ.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді