ЗОЗ можуть закуповувати ліки та медвироби без тендерів і договорів про спрощені закупівлі

МОЗ закликає не зловживати такими винятками і закуповувати дійсно критично необхідні товари, роботи та послуги

ЗОЗ можуть закуповувати ліки та медвироби без тендерів і договорів про спрощені закупівлі


У зв’язку із широкомасштабним вторгненням в Україну збройних сил РФ керівники закладів охорони здоров’я в період воєнного стану можуть закуповувати за переговорною процедурою, якщо предмет закупівлі:

  • медичні товари, зокрема лікарські засоби, імунобіологічні препарати (наприклад, анатоксини, сироватки, вакцини тощо)
  • медичні вироби (наприклад, медичне обладнання, розхідні матеріали, аптечки медичні та їх комплектуючі, наплічники медичні та їх комплектуючі, перев’язувальні засоби, засоби іммобілізації та евакуації поранених, металоконструкції для металоостиосинтезу тощо), а також допоміжні засоби до них

Чинний Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) передбачає можливість проведення переговорної процедури закупівлі, «якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендеру».

Для такої закупівлі замовникам необхідно документально підтвердити об’єктивні обставини, які унеможливлюють дотримання строків для проведення тендеру. Таким документальним підтвердженням може бути:

  • Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64
  • розпорядження КМУ «Про організацію функціонування єдиної державної системи цивільного захисту в умовах воєнного стану» від 24.02.2022 № 179
  • розпорядження КМУ «Питання запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 181
  • службова записка від внутрішнього замовника (наприклад, відділу матеріального забезпечення) про термінову потребу у закупівлях товарів, робіт та послуг із посиланням на ситуацію в країні

Якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, яку встановлюють пункт 1 та 2 частини першої статті 3 Закону № 922, закуповувати також можна без застосування порядку спрощених закупівель. Тоді уповноважена особа складає протокол із посиланням на підтверджувальні документи та обґрунтуванням закупівлі.

Нагадаємо, що ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для потреб оборони України» від 23.02.2022 № 7109. Згідно з пунктами 3—6 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону, усі публічні закупівлі виведені з-під дії Закону № 922 на період дії на території України воєнного стану. Нині воєнний стан введено на 30 діб, починаючи з 24.02.2022.

Раніше МОЗ закликало повідомляти про потребу в лікарських засобах і медвиробах.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1143

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
850

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3762

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3720

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді