МОЗ затвердило нові уніфіковані протоколи: перелік

UA RU
Уніфікований клінічний протокол «Бронхіальна астма у дітей» призначений для закладів первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, а «Стабільна ішемічна хвороба серця» — для всіх рівнів медичної допомоги

МОЗ затвердило уніфіковані протоколи з лікування астми у дітей та ішемічної хвороби серця

МОЗ розробило два нові уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги:

  • Уніфікований клінічний протокол первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Бронхіальна астма у дітей», затверджений наказом МОЗ від 23.12.2021 № 2856
  • Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Стабільна ішемічна хвороба серця», затверджений наказом МОЗ від 23.12.2021 № 2857

Які протоколи втратили чинність 

Астма

Бронхіальна астма посідає провідне місце в структурі алергічної й респіраторної патології. Протягом останніх років у різних країнах світу показники захворюваності коливаються від 1 до 18%. Доведено, що ця патологія може бути діагностована в будь-якому віці, однак найчастіше вона розпочинається в дитинстві. Серед дітей частота захворюваності коливається в межах 5-10% і в окремих країнах досягає 37,6%.

В Україні маленькі пацієнти, хворі на бронхіальну астму, досі отримували лікування за протоколами 2013 року. Новий документ повністю відповідає сучасним потребам охорони здоров’я, встановлює єдині вимоги до профілактики, діагностики та лікування такої патології.

Уніфікований клінічний протокол «Бронхіальна астма у дітей» розробила група експертів на підставі доказової клінічної настанови «Бронхіальна астма» (2021). У ній, за словами авторів, зібрана найкраща світова практика надання медичної допомоги пацієнтам із бронхіальною астмою.

Заклади охорони здоров’я різного рівня мають використовувати протокол у практичній роботі. Його положення, запевняють розробники, допоможуть створити комплексну та ефективну систему надання медичної допомоги дітям із бронхіальною астмою.

 ✅✅✅ Звіт лікувально-профілактичного закладу: форма № 20

Ішемічна хвороба

Уніфікований клінічний протокол «Стабільна ішемічна хвороба серця» відповідає найновішим рекомендаціям Європейського товариства кардіологів у формі, адаптованій до української клінічної практики.

Новий документ розроблений з урахуванням сучасних вимог доказової медицини та формулює найновіші підходи до діагностики, лікування та профілактики хронічної ішемічної хвороби серця.

Протокол мають застосовувати українські лікарі первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Крім того, сімейні лікарі можуть на його основі інформувати пацієнтів про зміни способу життя для лікування ішемічної хвороби серця.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували, які ще стандарти і протоколи затвердило МОЗ у 2021 році.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді