Які зміни відбудуться у Програмі медичних гарантій 2022: пояснили в НСЗУ

UA RU
НСЗУ розширює спектр медичної допомоги, яку пацієнт може отримати в закладах охорони здоров’я безоплатно. Особлива увага — на безпеці та якості послуг

Як у 2022 році зміниться програма медичних гарантій для пацієнтів та закладів

У 2022 році на Програму медичних гарантій (ПМГ) в державному бюджеті передбачено 157,3 млрд грн. Це на 33 млрд грн більше, ніж торік, і це найбільша сума з початку реформи фінансування системи охорони здоров’я.

⚡ Ваше передбачення на 2022 рік

«Як і раніше, найпильніша увага в ПМГ буде прикута до пріоритетних медичних послуг. Це допомога при захворюваннях, які є основними причинами смертності в Україні та лікування яких найбільше б’є по кишенях українців: інсульти, інфаркти та онкологія», — розповідає про нововведення ПМГ на 2022 рік заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко.

За її словами, додаткові кошти в бюджеті ПМГ дадуть змогу підвищити тарифи за найважливішими напрямками.

Пологи

Із 10 до 15 тис. грн зростуть виплати закладам за пологи. У цю суму входять такі медичні послуги для породіль та їх малюків:

  • фізіологічні або ускладнені пологи
  • кесарів розтин
  • епідуральна анестезія та знеболення під час пологів
  • моніторинг стану породіллі та новонародженого
  • всі необхідні обстеження та консультації
  • вакцинація дитини
  • ліки з Нацпереліку
  • харчування і перебування у стаціонарі тощо

Крім того, до закладів будуть висуватися посилені вимоги. В інтересах пацієнта НСЗУ укладатиме договори лише з тими установами, які в 2021 році провели мінімум 150 пологів. Це свідчить про кваліфікацію персоналу і здатність надати якісні та безпечні послуги.

Для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам, виконуватимуть важливі лабораторні дослідження, тариф за послугу становитиме 20 тис. грн.

✅✅✅ Програма медичних гарантій — 2022: пакети послуг та тарифи

Неонатологія

Зросте тариф і на медичну допомогу в складних неонатальних випадках — із 113 до 135 тис. грн. За лікування недоношених дітей у закладах, які відповідають додатковим вимогам, НСЗУ платитиме 161 тис. грн. Для цього заклади повинні:

  • мати виїзну неонатальну бригаду
  • забезпечити належні умови перевезення
  • надавати допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання пацієнта

При цьому переводити до інших лікарень можна не більше ніж 30% немовлят, адже постійні переведення пацієнтів свідчать про неспроможність закладу надавати допомогу належного рівня.

 

Серцево-судинні захворювання

До лікування інфаркту та інсульту НСЗУ висуватиме посилені вимоги, адже ці захворювання — головна причина смертності в Україні. Однак і оплачуватиме їх лікування за підвищеним тарифом.

Що стосується посилених вимог, то йдеться про мінімальну кількість наданих послуг у 2021 році. Так, заклад зможе укласти договір з НСЗУ, якщо пролікував 100 інсультів або 50 інфарктів.

Онкологія

Зростуть тарифи і на послуги з лікування онкологічних захворювань. Так, за хіміотерапію НСЗУ заплатить 35 тис. грн замість 25 тис. грн як у 2021 році. А за лікування дітей — до 131 тис. грн.

Сума за радіологічне лікування становитиме 51 тис. грн, в той час як у 2021 році — 36,5 тис. За лікування онкогематологічних захворювань — 74 тисячі гривень замість 54 тис. В НСЗУ кажуть, що це дасть змогу лікарням:

  • закуповувати необхідні якісні ліки
  • покращувати умови перебування пацієнта в лікарні
  • створювати гідні умови праці для медичних працівників

Як і раніше, пріоритетом ПМГ залишається раннє виявлення онкохвороб. Ідеться про ендоскопічні дослідження та мамографію в групах підвищеного ризику.

Інше

Нововведення 2022 року — стаціонарозамінні форми лікування. Адже багато медичних втручань не потребують стаціонару й успішно проводяться амбулаторно. Також у планах послуга «Хірургія одного дня»: після нескладної операції пацієнт зможе в той же день повернутися додому.

У 2022 році розшириться програма реімбурсації «Доступні ліки». НСЗУ пропонує включити до неї препарати для лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень.

Нагадаємо, раніше НСЗУ роз’яснила, як пацієнти можуть отримати е-рецепт по телефону.

За матеріалами Урядового порталу

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді