Частота утворення тромбів за важкого і за легкого перебігу COVID-19, значно вища, ніж через вакцинацію, – МОЗ

UA RU
Які ознаки тромбозу, хто в зоні ризику та чи доведений зв'язок із вакцинацією, розповіли експерти МОЗ

Частота утворення тромбів за важкого і за легкого перебігу COVID-19, значно вища, ніж через вакцинацію, – МОЗ

Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма № 028-1/о

Тромбоз називають одним із ускладнень коронавірусної хвороби.

Тромби найчастіше утворюються у глибокій вені ноги, можуть рухатися по кровоносних судинах і потрапляти в легені, що призводить до тромбоемболії легеневої артерії.

NB! Тромбоз глибоких вен та тромбоемболія легеневої артерії потенційно можуть спричинити смерть

⚡ Як лікувати пацієнтів із COVID-19: ЗМІНИ

Симптоми тромбозу

Ознаками і симптомами тромбозу є:

  • біль і/або чутливість у литці або стегні
  • набряк ноги, стопи або щиколотки
  • почервоніння і/або помітна зміна кольору тіла

NB! Задишка, часте дихання, біль у грудях, швидкий пульс, запаморочення і/або втрата свідомості можуть бути ознаками та симптомами тромбоемболії легеневої артерії.

Утворення тромбів також можуть спричиняти:

  • куріння
  • вживання протизаплідних пігулок
  • варикозне розширення вен
  • малорухливий спосіб життя
  • ожиріння
  • вагітність
  • вживання алкоголю тощо

Серед чинників утворення тромбів називають і тривале перебування на лікарняному ліжку, хірургічні операції, онкологічні захворювання, випадки тромбозів у родині.

✅✅✅ Графік відпусток медпрацівників — 2022: як скласти

Зв’язок із COVID-19

Порушення функції згортання крові, що призводить до утворення тромбів, часто спостерігають у хворих на COVID-19. За даними деяких досліджень, у понад половини померлих через коронавірусну хворобу виявляли тромбоемболію легеневої артерії.

Як свідчать результати дослідження, проведеного у Франції та Нідерландах, тромботичні ускладнення мають приблизно 20–30% пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19.

За однією з гіпотез, утворення тромбів може бути своєрідною захисною реакцією організму на коронавірусну хворобу. Інша говорить про те, що SARS-CoV-2 атакує ендотеліальні клітини, які вистилають судини і відповідають за протидію утворенню тромбів.

Учені ще вивчають механізми утворення тромбів у хворих на COVID-19, але лікарі знають і мають застосовувати методи лікування та профілактики тромбозу.

Тромбоз і вакцинація проти COVID-19

Нині відомо про можливий зв'язок між щепленням вакциною AstraZeneca та розвитком тромбозу. Утім, він не доведений і йдеться про одну людину з 50 тис. людей віком 50+, тобто вірогідність 0,001%. Тоді як достовірно відомо, що частота утворення тромбів за важкого і за легкого перебігу COVID-19, значно вища, ніж через вакцинацію.

У МОЗ підсумували, що ризик тромбозу внаслідок перенесеної коронавірусної хвороби є в рази вищим та не є співмірним із можливим ризиком розвитку тромбозу після вакцинації. А остання ще й мінімізує ризик тяжкого перебігу COVID-19 і надійно захищає людину від цього та інших негативних наслідків коронавірусної хвороби.

Раніше в МОЗ розповіли, як боротися з постковідним синдромом.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50756

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6953

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді