Про особливості створення е-лікарняних розповіли у Мінцифрі

UA RU
У Мінцифри пояснили окремі положення реформи е-лікарняних. Зокрема, як створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність у стаціонарі чи сформувати документ для пацієнта, який потрапив до лікарні без свідомості. Про це розповіла заступниця міністра з питань цифрового розвитку Марія Карчевич

 

Зміни в роботі з медвисновками про тимчасову непрацездатність

Якщо пацієнт потрапив на стаціонарне лікування, лікуючий лікар під час госпіталізації має зафіксувати стан людини і на підставі цього сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН), зазначила Марія Карчевич. Під час виписки пацієнта на підставі медичного запису про виписку лікуючий лікар може також створити МВТН, щоб:

  • уточнити строк завершення періоду непрацездатності
  • продовжити випадок тимчасової непрацездатності для амбулаторного доліковування (на строк не більше 3 днів після виписки).

Якщо ж пацієнт потрапив до лікарні без свідомості і його неможливо ідентифікувати, лікар реєструє його в Реєстрі пацієнтів як неідентифіковану особу. Для такого пацієнта формується МВТН на підставі медичних записів про неідентифікованого пацієнта.

Як створити е-лікарняний у стаціонарі та для непритомного пацієнта, — роз’яснення Мінцифри

Після того як людина прийде до тями, лікар її ідентифікує, поєднує запис із попереднім (неідентифікованої особи) та формує їй новий медичний висновок на підставі цього медичного запису.

За словами заступниці міністра, саме МВТН — один із найважливіших документів, який дає змогу оформити електронний лікарняний. Хоча цим його функції не обмежуються.

«Медичний висновок про тимчасову непрацездатність — це електронний документ в електронній медичній картці пацієнта, який засвідчує те, що людина є непрацездатною з медичної точки зору. Цей документ, крім як для формування е-лікарняного, може використовуватися у суді як підтвердження факту отримання тілесних ушкоджень, чи за місцем навчанням, коли потрібно підтвердити факт тимчасової відсутності на заняттях», — підкреслила Марія Карчевич.

Також заступниця міністра наголосила, що сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність може лише лікуючий лікар. Фельдшери чи медичні сестри видавати їх не мають права.

Нагадаємо, раніше НСЗУ роз’яснила, як виписувати електронне направлення.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
140839

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
55674

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
2744

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді