Як виписувати електронне направлення: роз’яснення НСЗУ

UA RU
Електронне направлення є для пацієнта умовою отримання спеціалізованої медичної допомоги безоплатно. Ідеться про планові консультації у вузьких спеціалістів, інструментальні та лабораторні обстеження, планові госпіталізації

Огляд змін у медичному законодавстві за 2021 рік: вебінар

Як виписувати електронне направлення: роз’яснення НСЗУ

✅✅✅ Електронні лікарняні: як оформляти

Е-направлення виписує той лікар, якому потрібні результати того чи того обстеження для оцінювання стану здоров’я пацієнта, підтвердження або спростування діагнозу. Це може бути як лікар, що надає первинну допомогу, так і лікар, який надає спеціалізовану допомогу.

Експерти НСЗУ звертають увагу на два моменти:

  1. Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він створює на них відповідне е-направлення.

    ✎ Технічна можливість створювати в електронній системі охорони здоров’я направлення є у будь-якого лікаря, зареєстрованого в ЕСОЗ, незалежно від форми власності закладу чи спеціальності. Лікуючий лікар не повинен відправляти пацієнта по направлення до сімейного лікаря.

  2. Необхідність отримати консультацію вузького спеціаліста, діагностику чи аналізи визначає саме лікар за результатом обстеження пацієнта.

    ✎ Пацієнт не може диктувати лікарю, до якого фахівця його слід направити або яке обстеження зробити. Якщо пацієнт бажає пройти певні додаткові обстеження без призначень лікаря, він може зробити це самостійно і за власні кошти. Для цього е-направлення не потрібне.

Пацієнт, який має е-направлення, обирає медзаклад самостійно. Незалежно від місця проживання чи реєстрації, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав направлення.

Коли лікар призначає пацієнту обстеження та виписує електронне направлення, пацієнт отримує на свій телефон повідомлення з номером. Також пацієнт може попросити в лікаря роздруковане направлення.

NB! Електронне направлення дійсне протягом одного року. Але краще дотримуватись рекомендацій лікаря щодо строків. Для цього він роздруковує для пацієнта інформаційну пам’ятку.

У НСЗУ нагадали випадки, в яких електронне направлення не потрібне, а медична допомога безоплатна:

  • пацієнт звертається до лікаря первинної ланки, гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра, педіатра, а також лікаря, у якого перебуває під наглядом із хронічним захворюванням
  • пацієнт отримує послугу платно — офіційно з оплатою через касу медичного закладу
  • пацієнт потребує невідкладної медичної допомоги

Раніше в Україні дозволили вакцинувати проти COVID-19 дітей віком 12+.

За матеріалами НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді