Зарплати медпрацівників в Україні: актуальна інформація від НСЗУ

UA RU
Витрати на оплату праці надавачів медичних послуг за І квартал 2021 року становлять 21,5 млрд грн. Скільки щомісяця отримують керівники, лікарі, середній та молодший медичний персонал, під час пресбрифінгу розповіла тимчасова виконувачка обов’язків заступника голови НСЗУ Тетяна Бойко

Надбавка за вислугу років у запитаннях і відповідях

За даними квартальних звітів від понад 2400 закладів охорони здоров’я, витрати на оплату праці надавачів медичних послуг за І квартал 2021 року становлять 21,5 млрд грн.

 

Скільки в середньому за січень — квітень отримали працівники різних закладів охорони здоров’я, перегляньте в Таблиці. Зауважимо, що це суми до відрахування податків.

Середньомісячні витрати на оплату праці у І кварталі,
тисяч грн

Посада працівників

Тип медичної допомоги, яку надає заклад

первинна

спеціалізована

екстрена

Керівники

27

31,9

40

Лікарі

16

13,3

30

Середній медичний персонал

9

11,1

25

Молодший медичний персонал

5,5

8,8

12

 ✅✅✅ Вища школа керівника медзакладу: як навчатися

Також в НСЗУ назвали найвищі середньомісячні витрати на оплату праці. Що стосується колективів закладів спеціалізованої медичної допомоги, тут цифри такі:

  • понад 126 тис. грн — у керівників Криворізького протитуберкульозного диспансеру
  • 56 тис. грн — у лікарів Косівського фтизіопульмонологічного диспансеру на Івано-Франківщині
  • майже 35 тис. грн — у медсестер Полтавської міської лікарні № 5

У лікарів 119 лікарень середні витрати на оплату праці перевищують 20 тис. грн.

Понад 45 тис. грн щомісячно отримують лікарі центрів екстреної медичної допомоги:

  • Києва
  • Закарпатської обл.
  • Чернівецької обл.

Найнижчі витрати на оплату праці в лікарів центрів екстреної медичної допомоги Вінниччини та Житомирщини — 15 та 16,5 тис. грн відповідно.

У близько 100 центрах надання первинної медичної допомоги середня зарплата лікарів перевищує 20 тис. грн. А понад 35 тис. грн отримують лікарі:

  • Росошанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини на Вінниччині;
  • Більче-Золотецької амбулаторії на Тернопільщині.

Також Тетяна Бойко навела приклади, коли у закладах значно зросли витрати на оплату праці у І кварталі 2021 року порівняно з 2020 роком. Так, в Одеському обласному очному шпиталі інвалідів війни середньомісячні витрати на оплату праці зросли більше, ніж удвічі:

  • у керівника — із 17 до 46 тис. грн
  • у лікарів — із 10 до 22 тис. грн
  • у середнього медичного персоналу — із 8 до 20 тис. грн

У Закарпатському територіальному центрі екстреної медичної допомоги середньомісячні витрати на оплату праці лікарів у І кварталі 2021 року становили понад 45 тис. грн. Це на 16,5 тис. грн більше, ніж у кінці 2020 року. У середнього медичного персоналу зарплати зросли в середньому на 8,5 тис. грн.

У Батуринському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги на Чернігівщині середньомісячні  витрати на оплату праці зросли майже в чотири рази:

  • у лікарів — із 5 до 20 тис. грн
  • у середнього медичного персоналу — із 1,7 тис. грн до 6,5 тис. грн

Усі заклади, які підписали договір з НСЗУ, стали незалежними суб’єктами господарювання, нагадали в НСЗУ. Тож відтоді, як лікарні отримали автономію, рівень зарплат встановлюється на рівні кожного закладу окремо і залежить від кількох чинників:

  • розмір тарифів — він, своєю чергою, залежить від обсягу асигнувань, який держава здатна виділити на систему охорони здоров’я взагалі та на Програму медичних гарантій зокрема
  • управлінська спроможність керівника закладу та підтримка місцевої влади — завдяки цим чинникам лікарні можуть мати сучасне медичне обладнання та медичний персонал у необхідній кількості і відповідної спеціалізації
  • колективний договір — він має чітко визначати порядок встановлення та розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі

Нагадаємо, заклади охорони здоров’я накопичили на рахунках майже 18 млрд грн: які найбільше.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38224

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді