Як будуть нараховуватися бали БПР медпрацівників: інформація від КМУ

UA RU
За пропозиціями медичної спільноти КМУ уніс зміни до системи безперервного професійного розвитку (БПР). Вони наберуть чинності з 2022 року, а для фармацевтів та медичних сестер — із 2023-го

Атестація лікарів у запитаннях і відповідях

КМУ ухвалив постанову «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників». Цей документ — результат комунікації із медичною спільнотою, тож розроблений з урахуванням їхнього зворотного зв’язку, запевнив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

КМУ визначив перелік і форми заходів, за які нараховуватимуть бали БПР

✅✅✅ Особисте освітнє портфоліо лікаря: бланк і правила заповнення

«Мета постанови — закріпити успішну світову практику розвитку медиків, що розпочалася в Україні з 2018 року, вдосконалити її для формування системної та комплексної моделі навчання. БПР передбачає постійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я для надання якісної медичної допомоги. Ця система має бути зручною для користування та зрозумілою для лікарів», — розповів міністр.

Нова постанова розширює категорії працівників, які мають право на сучасний БПР. Також документ передбачає:

  • визначення та перелік заходів БПР
  • вимоги до заходів, за які нараховують бали БПР
  • форми, у яких їх можуть проводити —
    • обов’язкова особиста участь
    • дистанційна участь
    • дистанційна участь у режимі реального часу тощо
  • вимоги до провайдерів БПР

Цією постановою КМУ також передбачає можливість вносити заходи та провайдерів до електронної системи БПР, а також розпоряджається створити державне підприємство МОЗ, що адмініструватиме електронну систему.

«Ми чітко визначаємо поняття заходів БПР та вимоги до заходів, за які нараховуватимуться бали БПР. Всі заходи та провайдери за умов відповідності вимогам, будуть вноситись до електронної системи, а працівники зможуть перевірити чи дійсно той чи інший курс є корисним та передбачає нарахування балів БПР», — пояснила директорка Директорату медичних кадрів, освіти та науки МОЗ Тетяна Орабіна.

Постанова КМУ набуде чинності із 2022 року, а для фармацевтів та медичних сестер — із 2023 року.

Нагадаємо, МОЗ також планує змінити умови післядипломної освіти та БПР медичних і фармацевтичних працівників.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
38139

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2024»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
9924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді