Внутрішньолікарняні інфекції: експерти ЦГЗ дослідили їх поширеність в Україні

UA RU
У 2021 році відбулося пілотне дослідження одномоментної поширеності внутрішньолікарняних інфекцій (ВЛІ) та використання антимікробних препаратів за методологією ECDC. Для цього проаналізували дані 1450 пацієнтів. За результатами основного дослідження поширеність ВЛІ склала 5,7%

Як правильно дезінфікувати й утилізувати разові медичні рукавички

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД), або, як прийнято їх називати в країнах пострадянського простору, — внутрішньолікарняні інфекції — важлива проблема охорони здоров’я в усьому світі, наголошують у ЦГЗ. Вони спричиняють:

  • економічні витрати на лікування
  • додаткове навантаження на систему охорони здоров’я —
    • на кадровий потенціал
    • на матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я
  • втрати для пацієнтів через госпіталізацію, смерть, психологічні і фізичні страждання.

✅✅✅ СОП «Порядок забору, транспортування, зберігання та оформлення біологічного матеріалу для діагностики ВІЛ/СНІДу»

ЦГЗ дослідив поширеність внутрішньолікарняних інфекцій в Україні: цифри невтішні

Рівень поширеності ІПНМД — складова частина оцінювання якості роботи закладів охорони здоров’я, особливо тих, що надають медичну допомогу в умовах стаціонару.

За останні десятиліття проблему ІПНМД пов’язують і з іншою не менш важливою загрозою людству — антимікробною резистентністю (АМР). За даними досліджень, щонайменше 75% випадків ІПНМД спричинені мікроорганізмами з АМР.

В Україні показник поширеності ІПНМД становив:

  • 0,04% — у 2018 році
  • 0,035% — у 2019 році

Однак це не означає, що в Україні такий низький рівень поширеності ІПНМД. Ці дані вказують на відсутність належного епідеміологічного нагляду за ІПНМД у закладах охорони здоров’я. Для порівняння, у 2012 році поширеність ІПНМД у закладах охорони здоров’я країн ЄС становила в середньому 6,0%.

Щоб отримати якісні дані щодо поширеності ІПНМД в Україні, у 2021 році відбулося пілотне дослідження одномоментної поширеності ІПНМД та використання антимікробних препаратів за методологією ECDC. Проаналізували дані 1450 пацієнтів. За результатами основного дослідження поширеність ІПНМД склала 5,7% (CI 95% 4,5–6,9).

Розподіл випадків між різними відділеннями був неоднорідним. До відділень із високим ризиком захворювання на ІПНМД — 10% (CI 95% 7,2–12,9) — увійшли відділення:

  • хірургічного профілю
  • анестезіології, реанімації, інтенсивної терапії

За галузями найпоширенішими ІПНМД були під час:

  • хірургічних втручань — 33,7%
  • пневмоній — 25,6%
  • інфекцій сечовивідних шляхів — 14,0%.

Лікарі призначали антимікробний лікарський засіб (АМП) 36,9% пацієнтів. Середня кількість АМП, призначених одному пацієнту, — 1,42. Частота застосування АМП пацієнтам за відділеннями:

  • 96,7% — ВАРІТ
  • 49,9% — хірургічного профілю
  • 33,3% — акушерсько-гінекологічного профілю
  • 18,6% — терапевтичного профілю

Отримані результати проведеного дослідження свідчать про наявність проблеми ІПНМД і АМР у закладах охорони здоров’я України, що потребує впровадження систем оцінки якості надання медичних послуг і програми профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

При цьому МОЗ запроваджує сучасні підходи до профілактики, епідеміологічного нагляду та обліку інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги, наголошують у ЦГЗ. Для цього воно розробило проєкт наказу «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення».

«Систематичне дотримання правил надання медичної допомоги у взаємозв’язку із забезпеченням готовності до виникнення спалахів, дасть змогу попередити і зменшити розповсюдження збудників інфекцій та відіграватиме важливу роль у стримуванні зростання стійкості до антимікробних препаратів», — переконані в ЦГЗ.

Нагадаємо, раніше редакція журналу «Управління закладом охорони здоров’я» з’ясувала, як здійснювати інфекційний контроль у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.

За матеріалами сайту ЦГЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115538

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді