Про величезну роль сімейних лікарів розповів Андрій Віленський

UA RU
19 травня НСЗУ присвятила пресбрифінг Всесвітньому дню сімейного лікаря. Про те, як нині працює первинна ланка та скільки в середньому заробляє сімейний лікар, розповів тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

6 змін в атестації лікарів

У трансформації системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається в Україні, первинна ланка медичної допомоги є пріоритетною та ключовою, вважає Андрій Віленський. За даними дослідження «Індекс здоров’я», у 2019 році в Україні вдвічі зросла частка тих споживачів амбулаторної допомоги, які отримували її в сімейного лікаря, — з 35% до 60%. Отже, на думку очільника НСЗУ, Україна рухається до світової моделі, коли до 80% потреб у медичній допомозі пацієнт задовольняє на первинному рівні.

«Сьогодні сімейний лікар та лікарка в Україні — центральна постать в охороні здоров’я», — НСЗУ

«Сьогодні сімейний лікар та лікарка в Україні — центральна постать в охороні здоров’я. Ці фахівці довели, що можуть проводити ефективну профілактику та лікувати широкий спектр захворювань. Вони стали партнерами на шляху турботи про здоров’я для кожного пацієнта», — підкреслив Андрій Віленський.

Нова успішна первинна ланка — одне з важливих досягнень трансформації медичної галузі, вважає Андрій Віленський.

«Пацієнт, маючи право вільно обирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та ставлення до себе. А зростання кількості приватних закладів та лікарів-ФОП стимулює конкуренцію і змушує медзаклади покращувати якість надання послуг. Тож пацієнтоорієнтований та сімейноорієнтований підхід вже працює на первинній ланці», — пояснив очільник НСЗУ.

За даними НСЗУ, нині сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 31 млн українців. Це 75% населення країни.

23 755 лікарів первинної ланки працюють за договором з НСЗУ і укладають декларації з пацієнтами. Із них:

  • 15 559 — сімейні лікарі
  • 4859 — педіатри
  • 3446 — терапевти

Завдяки трансформації медичної галузі вдалося покращити умови праці лікарів первинної ланки. Сімейні лікарі, педіатри та терапевти зараз можуть отримувати гідну оплату праці, зазначив очільник НСЗУ. Так, у 2020 році середньомісячні витрати на оплату праці сімейного лікаря становили 15 700 грн.

Насамкінець Андрій Віленський від імені НСЗУ подякував всім фахівцям та фахівчиням, які працюють у сімейній медицині та дбають про пацієнтів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що лікарів первинки 8 місяців навчатимуть лікувати пацієнтів, хворих на COVID-19.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді