Олександр КВІТАШВІЛІ занепокоєний долею реформаторських законопроектів МОЗ

Відбувся брифінг, на якому міністр охорони здоров'я Олександр КВІТАШВІЛІ докладно розкрив зміст пакету законопроектів, запропонованого Міністерством охорони здоров’я Верховній Раді

Олександр КВІТАШВІЛІ провів 13 липня брифінг, на якому розповів про особливості ініційованих Міністерством охорони здоров'я України законопроектів щодо медичної реформи, якими пропонується докорінна зміна системи, спрямована на отримання українцями якісної медичної допомоги у сучасних лікарнях. За його словами, на систему охорони здоров'я будуть виділятися державою ті самі кошти, однак вони будуть розподілені більш ефективно. «Якщо народні депутати України зволікатимуть із прийняттям реформаторських законопроектів МОЗ України, система охорони здоров’я рухне», — сказав він.

«Реформа не передбачає введення платної медицини, але передбачає новий підхід до фінансування медичних послуг державою. Це дасть змогу, в тому числі, правильно планувати фінансування того чи того медичного закладу, з огляду на ту кількість послуг, яку воно надало пацієнтам, оскільки саме пацієнти, обираючи той чи той заклад, будуть вирішувати, якому закладу будуть перераховані гроші», — підкреслив міністр.

Підготований пакет законопроектів вносить зміни до низки чинних законів: щодо питання організаційно-правового статусу медичних закладів, їх класифікації, вимог до установчих документів та управління; встановлюється спрощений порядок реорганізації медичних закладів. Реорганізація у державні та комунальні підприємства дасть змогу закладам самостійно і ефективно розпоряджатися бюджетними коштами і тарифікувати вартість послуг на підставі медичних протоколів.

При цьому Олександр КВІТАШВІЛІ підкреслив: «Ці зміни необхідно зробити не для введення платної медицини, а тому, що держава має розуміти вартість тієї чи тієї медичної послуги».

Міністр охорони здоров'я зауважив, що також необхідний певний перехідний період (мінімум рік), під час якого всі лікарні будуть отримувати з державного бюджету такі самі кошти, як і раніше, але використовувати їх можна буде на потреби саме цієї лікарні.

«Після розроблення тарифікації послуг держава через обласні або районні адміністрації буде оплачувати лікарням вартість наданих якісних послуг пацієнтам. Отже, пацієнти зможуть обирати лікарні незалежно від територіальної приналежності, що сприятиме конкуренції між лікувальними закладами, і, як результат, підвищить якість лікування», — стверджує КВІТАШВІЛІ. Він також наголосив, що «залежно від своєї затребуваності, лікарі будуть отримувати більшу або меншу заробітну плату, зможуть працювати офіційно в декількох медичних установах за контрактом і збільшити свою практику і доходи».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді