Скільки медзаклади витратили на оплату праці своїх працівників у 2020 році

Теми:
ЗОЗ, які підписали договір із НСЗУ, раз на квартал подають фінансову звітність. НСЗУ проаналізувала дані, щоб знати, скільки грошей заклади витрачають на оплату праці

⭐ Зміни в медичному законодавстві за лютий ⭐

Аби конкурувати за пацієнта, лікарні отримали свободу управлінських рішень. Заклади, які підписали договір з НСЗУ, стали автономізованими, тобто незалежними суб'єктами господарювання. Такий статус дає можливість визначати розмір зарплати на рівні кожної лікарні.

Практично в усіх лікарнях, що законтрактовані на велику кількість пакетів, серед яких і пріоритетні послуги, є умови для того, щоб підвищити заробітну плату. На початок 2021 року на рахунках у закладах, які отримують кошти за договором з НСЗУ, зберігалося 16 млрд грн. Це 17% від коштів, які НСЗУ виплатила закладам у 2020 році.

1350 закладів — це 54% від загальної кількості комунальних закладів, що уклали договір з НСЗУ та прозвітували про свої доходи й витрати за минулий рік, мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн.

Скільки медзаклади витратили на оплату праці своїх працівників у 2020 році

Звичайно, НСЗУ розуміє, що залишок коштів, що склався на кінець минулого року, міг бути використаний уже в цьому році на погашення поточних зобов’язань. Наприклад, на виплату зарплати, закупівлю товарно-матеріальних цінностей, капітальні інвестиції тощо. Усе це має бути відображено у фінансовому плані, який затверджує власник.

Але якщо грошові кошти накопичуються, утім фінплан цього не передбачає або виконання фінплану містить фактичний нерозподілений прибуток, то це є ресурсом для покращення якості надання медичних послуг та підвищення витрат на оплату праці. Про все це необхідно повідомляти свого власника і за погодженням із ним уносити зміни до фінплану.

Розмір зарплати визначається колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, яку раніше регламентували різні постанови, нині стала відповідальністю адміністрації лікарні. НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат, а лише оплачує надані медпослуги згідно зі звітами про їх надання.

Низька зарплата у медпрацівників і значні кошти на рахунках закладів є також сигналом для власників медзакладів — органів місцевої влади, які наймають на роботу керівника лікарні. Роль очільника медзакладу суттєво змінилася. Заклад уже не є бюджетною установою, яка освоює гроші, а підприємством, яке заробляє їх і розпоряджається ними згідно з фінансовим планом. Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його залежить успішність лікарні та зарплати працівників.

Спеціалізована медична ланка почала працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року. Саме відтоді НСЗУ бачить, якими є витрати на оплату праці.

Інформацію про середньомісячні витрати на оплату праці медперсоналу згідно з фінансовими звітами дивіться в Таблиці.

Середньомісячні витрати на оплату праці працівників ЗОЗ у квітні—грудні 2020 року

Медпрацівники

Оплата праці, тис. грн

у ЗОЗ, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу

У ЗОЗ, які надають екстрену медичну допомогу

у ЗОЗ, які надають первинну медичну допомогу

Керівники ЗОЗ

26 900

32 500

25 700

Лікарі

11 000

21 000

15 700

Середній медперсонал

9000

18 000

8600

Молодший медперсонал

> 7000

9500

5000

Витрати на оплату праці працівників екстреної медичної допомоги суттєво вищі, ніж у спеціалізованих ЗОЗ. Це пов’язано, зокрема, з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженим випадком COVID-19.

Найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги по регіонах зафіксовані у Києві (13 800 грн), Київській та Херсонський областях ( близько 12 тис. грн).

Найнижчі у Львівській,Тернопільській та Хмельницькій областях (9—10 тис. грн).

Водночас найвищі показники оплати праці лікаря:

  • в офтальмологічних ЗОЗ — понад 17 тис. грн
  • у фтизіопульмонологічних ЗОЗ — понад 15 тис. грн
  • у наркологічних ЗОЗ — 14 тис. грн
  • в онкологічних ЗОЗ — понад 13 500 грн

НСЗУ бачить за звітами від закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, що у IV кварталі 2020 року витрати на зарплати медпрацівників зросли порівняно з періодом ІІ та ІІІ кварталів приблизно на 30%.

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще в липні 2018-го, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі і продовжили зростати у IV кварталі 2020 року.

Наостанок зупинимося ще на одній темі. Перед початком другого етапу медичної реформи звучало багато побоювань, що лікарні закриють, а медики залишаться без роботи і поїдуть працювати за кордон. За 10 місяців роботи спеціалізованих медзакладів за новою системою фінансування НСЗУ зібрала достатньо даних, щоб спростувати це. Дані ЕСОЗ свідчать, що з квітня 2020 року до лютого 2021-го лікарів не лише не поменшало, навпаки —їх кількість зросла.

Лікарів первинної ланки в ЕСОЗ побільшало на 555. Кількість лікарів спеціалізованої медичної допомоги зросла на 3435. А медперсоналу побільшало на 2576.

Дані свідчать, що професія лікаря лишається затребуваною і дає можливість працевлаштуватися. Медзаклади і новостворені громади залучають лікарів, бо вони зацікавлені в укладенні договору з НСЗУ. А наявність медперсоналу — одна з вимог НСЗУ для того, аби заклад міг такий договір укласти.

Як бачимо, трансформація системи фінансування медичної галузі стала спусковим гачком для змін. Одна з них — підвищення ролі і статусу лікаря та збільшення оплати праці для медпрацівників. У медзакладів з’явилася мотивація бути фінансово ефективними та підвищувати якість медичних послуг для пацієнтів.

За матеріалами НСЗУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді