Скільки медзаклади витратили на оплату праці своїх працівників у 2020 році

Теми:
ЗОЗ, які підписали договір із НСЗУ, раз на квартал подають фінансову звітність. НСЗУ проаналізувала дані, щоб знати, скільки грошей заклади витрачають на оплату праці

⭐ Зміни в медичному законодавстві за лютий ⭐

Аби конкурувати за пацієнта, лікарні отримали свободу управлінських рішень. Заклади, які підписали договір з НСЗУ, стали автономізованими, тобто незалежними суб'єктами господарювання. Такий статус дає можливість визначати розмір зарплати на рівні кожної лікарні.

Практично в усіх лікарнях, що законтрактовані на велику кількість пакетів, серед яких і пріоритетні послуги, є умови для того, щоб підвищити заробітну плату. На початок 2021 року на рахунках у закладах, які отримують кошти за договором з НСЗУ, зберігалося 16 млрд грн. Це 17% від коштів, які НСЗУ виплатила закладам у 2020 році.

1350 закладів — це 54% від загальної кількості комунальних закладів, що уклали договір з НСЗУ та прозвітували про свої доходи й витрати за минулий рік, мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн.

Скільки медзаклади витратили на оплату праці своїх працівників у 2020 році

Звичайно, НСЗУ розуміє, що залишок коштів, що склався на кінець минулого року, міг бути використаний уже в цьому році на погашення поточних зобов’язань. Наприклад, на виплату зарплати, закупівлю товарно-матеріальних цінностей, капітальні інвестиції тощо. Усе це має бути відображено у фінансовому плані, який затверджує власник.

Але якщо грошові кошти накопичуються, утім фінплан цього не передбачає або виконання фінплану містить фактичний нерозподілений прибуток, то це є ресурсом для покращення якості надання медичних послуг та підвищення витрат на оплату праці. Про все це необхідно повідомляти свого власника і за погодженням із ним уносити зміни до фінплану.

Розмір зарплати визначається колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, яку раніше регламентували різні постанови, нині стала відповідальністю адміністрації лікарні. НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат, а лише оплачує надані медпослуги згідно зі звітами про їх надання.

Низька зарплата у медпрацівників і значні кошти на рахунках закладів є також сигналом для власників медзакладів — органів місцевої влади, які наймають на роботу керівника лікарні. Роль очільника медзакладу суттєво змінилася. Заклад уже не є бюджетною установою, яка освоює гроші, а підприємством, яке заробляє їх і розпоряджається ними згідно з фінансовим планом. Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його залежить успішність лікарні та зарплати працівників.

Спеціалізована медична ланка почала працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року. Саме відтоді НСЗУ бачить, якими є витрати на оплату праці.

Інформацію про середньомісячні витрати на оплату праці медперсоналу згідно з фінансовими звітами дивіться в Таблиці.

Середньомісячні витрати на оплату праці працівників ЗОЗ у квітні—грудні 2020 року

Медпрацівники

Оплата праці, тис. грн

у ЗОЗ, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу

У ЗОЗ, які надають екстрену медичну допомогу

у ЗОЗ, які надають первинну медичну допомогу

Керівники ЗОЗ

26 900

32 500

25 700

Лікарі

11 000

21 000

15 700

Середній медперсонал

9000

18 000

8600

Молодший медперсонал

> 7000

9500

5000

Витрати на оплату праці працівників екстреної медичної допомоги суттєво вищі, ніж у спеціалізованих ЗОЗ. Це пов’язано, зокрема, з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженим випадком COVID-19.

Найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги по регіонах зафіксовані у Києві (13 800 грн), Київській та Херсонський областях ( близько 12 тис. грн).

Найнижчі у Львівській,Тернопільській та Хмельницькій областях (9—10 тис. грн).

Водночас найвищі показники оплати праці лікаря:

  • в офтальмологічних ЗОЗ — понад 17 тис. грн
  • у фтизіопульмонологічних ЗОЗ — понад 15 тис. грн
  • у наркологічних ЗОЗ — 14 тис. грн
  • в онкологічних ЗОЗ — понад 13 500 грн

НСЗУ бачить за звітами від закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, що у IV кварталі 2020 року витрати на зарплати медпрацівників зросли порівняно з періодом ІІ та ІІІ кварталів приблизно на 30%.

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще в липні 2018-го, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі і продовжили зростати у IV кварталі 2020 року.

Наостанок зупинимося ще на одній темі. Перед початком другого етапу медичної реформи звучало багато побоювань, що лікарні закриють, а медики залишаться без роботи і поїдуть працювати за кордон. За 10 місяців роботи спеціалізованих медзакладів за новою системою фінансування НСЗУ зібрала достатньо даних, щоб спростувати це. Дані ЕСОЗ свідчать, що з квітня 2020 року до лютого 2021-го лікарів не лише не поменшало, навпаки —їх кількість зросла.

Лікарів первинної ланки в ЕСОЗ побільшало на 555. Кількість лікарів спеціалізованої медичної допомоги зросла на 3435. А медперсоналу побільшало на 2576.

Дані свідчать, що професія лікаря лишається затребуваною і дає можливість працевлаштуватися. Медзаклади і новостворені громади залучають лікарів, бо вони зацікавлені в укладенні договору з НСЗУ. А наявність медперсоналу — одна з вимог НСЗУ для того, аби заклад міг такий договір укласти.

Як бачимо, трансформація системи фінансування медичної галузі стала спусковим гачком для змін. Одна з них — підвищення ролі і статусу лікаря та збільшення оплати праці для медпрацівників. У медзакладів з’явилася мотивація бути фінансово ефективними та підвищувати якість медичних послуг для пацієнтів.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді