Оновлена Дорожня карта вакцинації від COVID-19

Наказ МОЗ від 01.03.2021 № 369 вніс зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021—2022 роках (наказ МОЗ від 24.12.2020 № 3018)

⭐ Зміни в медичному законодавстві за лютий ⭐

Наказ доповнив розділи «Способи організації кампанії з вакцинації», «Комунікаційна та інформаційна підтримка вакцинації» та виклав у новій редакції підпункт 1 розділу «Етапи розгортання кампанії з вакцинації».

Враховуючи іноземний досвід, МОЗ рекомендує залучати до участі в комунікаційних кампаніях лідерів (перших осіб) держави, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот та проводити публічні вакцинальні сесії для публічних осіб в Україні, зокрема президента та міністра охорони здоров’я.

✅✅✅ МОЗ затвердило перелік ліків для надання допомоги пацієнтам у невідкладних станах у пунктах щеплення

Публічні та громадські діячі братимуть участь у вакцинальних сесіях

Залучати до вакцинальної сесії публічних та громадських діячів потрібно задля:

  • популяризації вакцинації
  • підвищення довіри населення до вакцинації
  • підтримки комунікаційної кампанії
Також — щоб знизити ризик невикористання доз вакцин, які поставляються у багатодозних флаконах, у випадках, коли:
  • зафіксована відмова від вакцинації
  • виявлено протипоказання до вакцинації
  • зафіксована відсутність людей у кількості, що унеможливлює повне використання відкритих флаконів з вакциною та може призвести до утилізації залишку вакцини

✅✅✅ НСЗУ оголосила про укладення договорів за пакетом вакцинації від COVID-19

На першому етапі відбуватиметься вакцинація людей із критичним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби і тих, хто виконує критичні функції у відповідь на пандемію.

Довідка. Основне завдання дорожньої карти — дати рекомендації щодо охоплення вакцинацією проти COVID-19 протягом 2021—2022 року щонайменше 50% населення України. Зокрема, у дорожній карті вказано, кому рекомендовано вакцинуватися проти COVID-19, які способи здійснення вакцинації тощо. Також МОЗ передбачило, що організовуватиме тренінги для медпрацівників стосовно впровадження вакцинації COVID-19. Такі тренінги посилять впевненість медпрацівників щодо безпеки вакцини та допоможуть удосконалити їхні навички спілкування, якщо вагаються щодо щеплення.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді